Politiet: Slik kunne de oppspore mistenkt

13/02/2024 07:00

Emma

Nyheter
Foto: Shutterstock
Dette førte til at politiet fant den mistenkte.

Det er på grunn av en spyttprøve tatt i 2018 at politiets etterforskere har klart å spore opp mannen som er mistenkt for å ha begått et drap for 34 år siden.

Det skriver DR Nyheter fredag om etterforskningen av drapet på danske Hanne With i København.

Prøven ble levert inn av den mistenktes sønn. Dette skjedde fordi politiet hadde siktet sønnen for å ha begått en forbrytelse, som har en strafferamme på opptil flere års fengsel.

Sønnen ble dømt til bot året etter - i 2019 - ifølge DR News, som har fått tilgang til dommen.

Det var nettopp på bakgrunn av et såkalt slektskapssøk i politiets DNA-register at etterforskere fra København-politiet hadde dratt til Randers tirsdag denne uken.

De arresterte en 53 år gammel slakter på arbeidsplassen hans og kunne sikte ham for drapet som ble begått nyttårsaften 1990.

Fredag minnet DR News om at det danske rikspolitiet tilsynelatende hadde en noe nølende tilnærming til metoden med såkalt slektskapsransaking.

I 2019 meldte Ekstra Bladet at de ikke hadde noen planer om å bruke spesialmetoden. Året etter kunngjorde imidlertid det danske rikspolitiet at de så på utenlandske erfaringer og ville komme med en uttalelse.

Deretter tok det tid med en oppgradering av politiets IT-system, og i 2022 opplyste det danske rikspolitiet til DR News at de fortsatte å følge utviklingen av teknologien og at «ulike diskusjoner» pågikk.

Først høsten 2022, etter forslag fra en utreder, varslet Justisdepartementet at metoden ville bli tatt i bruk.

I den gamle uløste saken om drapet på Hanne With i Fensmarkgade på Nørrebro i København ble det slått an i registeret. Det ble opprettet en genealogisk kobling til sønnen, som imidlertid ikke hadde deponert DNA på åstedet.

Pilen pekte mot faren. Og en ny DNA-analyse fra 53-åringen gir sterke bevis.

Han har erklært seg ikke skyldig, men sitter nå varetektsfengslet i København. Begrunnelsen er hensynet til folks rettferdighetssans.

Etter en dommers vurdering er saken sterk. Mistanken er ikke bare berettiget. Det er «spesielt bekreftet», sa han under høringen onsdag.

Læs også:

Emil kjøpte en 125 år gammel kommode for 700 kroner - finner ved et uhell en hemmelig skuff nederst Emil kjøpte en slitt kommode på et loppemarked for 700 kroner. Han hadde imidlertid ingen anelse om at han hadde fått mye mer enn han hadde betalt for. Men så hørte han plutselig en merkelig lyd.
Søvneksperter bekrefter: Spis denne frukten hver dag før sengetid, og du vil ikke angre En enkelt frukt før sengetid kan være løsningen på søvnproblemene dine.