Start nå: Slik unngår du skader på ski

17/01/2024 20:00

Emma

Sport
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
Skal du på ski i år?

Nå er det på tide å begynne å trene før skiferien hvis du vil unngå å bli en del av skadestatistikken.

Flere tusen nordmenn tar hvert eneste år skiene frem, og hvert år kommer mange nordmenn tilbake fra bakken med skader på knær, albuer, skuldre og krageben.

Hvis du vil unngå å bli en del av skadestatistikken, er det gode rådet å begynne å trene. Helst i så god tid som mulig.

Akkurat nå er det perfekte tidspunktet å begynne å trene til skiferien, sier Henrik Bundgaard, Claims Director i Codan:

– I januar fokuserer mange nordmenn på trening etter en hel måned med masse julemat. Nå som du fortsatt er i gang, er det åpenbart å innlemme øvelser som kan forhindre skiskader, i stedet for bare å komme i gang med et løpeprogram. Samtidig er det akkurat nok tid til at skiferien faktisk styrker musklene, sier han og legger til:

– De mest effektive øvelsene er de som gjøres. Derfor vil vi anbefale de enkleste treningsøvelsene som er enkle å gjøre. Det viktigste er å styrke muskulaturen i beina slik at den forebygger fall og reduserer belastningen på leddene.

Henrik Bundgaard og anbefaler å følge disse fire tipsene:

  1. Ha riktig skiutstyr som passer deg

  2. Forebygg skader ved å trene til skituren

  3. Ikke gå på ski når du er full

  4. Ha reiseforsikringen klar før du reiser

3 øvelser som forhindrer skader

Følgende øvelser anbefales av Alm. Brand Groups eksperter på fysioterapi og skadebehandling, fordi de belaster leddene i ulike retninger, noe som også skjer i skisporten.

Knebøy

Stå med hoftebreddes avstand mellom føttene -> bøy ned på knærne til et akseptabelt nivå -> komme deg opp i en strukket stilling for utgangspunkt

Lunges

Stå med hoftebreddes avstand mellom føttene i oppreist stilling -> gå fremover med ett ben slik at du har en forskyvning mellom de to bena -> komme ned til knærne på forbenet til et akseptabelt nivå -> skyv av med forbenet for å gå tilbake til startposisjonen.

Side-lunges

Plasser hendene på ryggstøtten på en stol og utfør øvelsen som du ville gjort under lungeøvelsen, gjør det til siden i stedet. Plasser hendene på ryggstøtten på en stol -> stå med hoftebreddes avstand mellom føttene -> ta et skritt til siden med ett ben -> bøy ned kneet til et akseptabelt nivå -> skyv til en oppreist startposisjon.

Læs også:

Han legger oppvasktabletter i toalettet: Se nå hva som skjer En brusetablett er en vanlig husholdningsartikkel som ofte brukes til å rengjøre proteser eller badet. Men visste du at en brusetablett også kan brukes til å friske opp toalettet ditt?
Med dette trikset kan du få de gamle gule putene til å se nye ut: Kun 1 ingrediens kreves Puter endrer farge over tid, fra den helt hvite fargen til gul. Dette skyldes mange forskjellige faktorer, hvorav de vanligste er støvmidd og svette. Det hjelper ikke å bytte trekk, så her kommer et triks som hjelper.