51 år gammel drapssak nå oppklart: Sigarettsneiper viste seg å inneholde svaret på gåten

27/02/2023 09:51

Emma Sletta

112
Foto: Vermont State Police
Foto: Vermont State Police
Hun ble funnet liggende stygt forslått på soverommet, hvor hun etter å ha «slått voldsomt tilbake» endte opp med å kveles.

Nå er den over 50 år gamle drapssaken endelig oppklart. Takket være en sigarettsneip.

Det skriver CNN, The Washington Post og AP.

Det var 24 år gamle Rita Currans romkamerat som fant henne liggende død i leiligheten deres i Burlington.

I de tidlige morgentimene den 20. juli 1971 ble politiet kontaktet, og betjentene kunne snart konstatere at den unge læreren var brutalt drept.

Etterforskningen startet derfor raskt, og underveis gikk de også rundt og banket på dørene til naboene i bygget. Dette førte dem forbi William DeRoos og hans kone, som hadde levd over kvinnen.

Men da de åpnet døren for offiserene, som fortalte dem at en kvinne hadde blitt drept i bygningen, sa de at de verken hadde sett eller hørt noe.

Men det skulle senere – mye senere – vise seg å ha vært en løgn.

Foto: Burlington Police

I årevis forble saken åpen, og uten en løsning. Et mulig gjennombrudd kom endelig i 2014, da teknologien tillot en DNA-profil å bli hentet fra en sigarettsneip funnet i nærheten av Rita Currans kropp.

DNA-profilen stemte imidlertid ikke overens med noen som allerede var i politiets system. Og med det, igjen, var de på bar bunn.

Inntil for fire år siden, da superintendent James Trieb fra Burlington-politiet bestemte seg for å gjenåpne saken og kaste nye styrker inn i den.

Dette førte til analysen av sigarettens DNA ved hjelp av genetisk slektsforskning - en prosess som bruker DNA-databaser for slektsforskning for å identifisere mulige familiemedlemmer til personen hvis DNA er funnet.

En ekspert konkluderte da med at DNA-profilen som ble funnet på sigarettsneipen hadde sterke bånd til slektninger av William DeRoos. Både på fars- og morssiden.

Etterforskerne fant deretter en halvbror av William, og han ga en DNA-prøve som gjorde politiet trygge i saken deres.

Mannen som hadde lagt igjen sigarettsneipen ved siden av Rita, hadde vært naboen.

Politiet innkalte deretter hans nå ekskone til et nytt intervju om saken – og hun kastet nå nytt lys over hva som hadde skjedd.

Først innrømmet hun at hun hadde løyet den gangen.

Drapsnatten hadde paret kranglet, og William DeRoos hadde senere forlatt leiligheten for å «kjøle seg ned».

Neste dag, da politiet hadde kommet forbi og banket på døren deres for å se om de hadde sett noe, hadde han bedt sin kone om å lyve, og forklarte at fordi han hadde kollidert med loven tidligere, ville han bli mistenkt hvis de fant ut at han ikke hadde vært hjemme:

"Umiddelbart etter å ha lukket døren [etter betjentene den dagen], snudde han seg mot sin kone og fortalte henne at hvis politiet noen gang dukket opp igjen, skulle hun fortelle dem at han hadde vært hjemme hele natten på grunn av sin kriminelle historie," sa Trieb på en pressekonferanse tirsdag.

Kona etterkom anmodningen, og fortalte gjentatte ganger politiet at mannen hadde vært hjemme.

Etterforskeren som avhørte ekskona sa at hun «oppriktig trodde» at mannen hennes ikke hadde noe med drapet å gjøre, og at hun løy for å redde sin daværende ektemann fra å bli mistenkt for en forbrytelse hun mente han ikke hadde begått.

- Hun var ung, hun var naiv, og hun var nygift og forelsket, sier etterforsker Thomas Chenette.

Men det viste seg at i løpet av den tiden han hadde forlatt parets leilighet, hadde mannen funnet veien til Rita Currans hjem, hvor han overfalt og drepte henne.

Ekteskapet mellom William DeRoos og hans kone varte imidlertid ikke lenge, for kort tid etter drapet forlot han henne for å flytte til Thailand, hvor han ville bli en buddhistisk munk.

Flere år senere flyttet han tilbake til USA, hvor han giftet seg på nytt før han døde av en overdose i San Francisco i 1986.

Selv om han ikke kan holdes ansvarlig for drapet på Rita Curran, kan saken nå endelig avsluttes.

Foreldrene døde før saken var løst og fant dermed aldri ut hvem som hadde tatt livet av datteren.

Men Ritas søster og bror kan nå sette et siste punktum:

"Jeg tenker ikke så mye på fyren som gjorde dette, som jeg gjør på Rita, foreldrene mine og hva de gikk gjennom," sa broren Tom.

"Jeg ber for Rita, og jeg ber for foreldrene mine."