En ny studie har vist at en helt vanlig snacks kan brukes til å forbedre hukommelse og hjernefunksjon.
Akkurat nå leser andre
Peanøtter er ikke bare en god snacks til en fotballkamp eller på biltur – de kan også forbedre hjernefunksjonen og hukommelsen, ifølge nederlandske forskere omtalt i The Independent.
Leger ved Maastricht University Medical Center har funnet at det å spise rundt 60 usaltede peanøtter daglig i fire måneder økte blodstrømmen til hjernens frontallapp og temporallapp. Dette ser ut til å ha forbedret evnen til å huske informasjon som ble sagt høyt eller skrevet ned.
Blodstrømmen i hjernen økte med 3,6 prosent, mens hukommelsen ble forbedret med 5,8 prosent. Forskerne fant også at blodtrykket sank hos de 31 friske, eldre deltakerne.
Resultatene kan være relevante for personer som ønsker å redusere risikoen for demens. Risikoen øker med alderen, særlig når blodårenes funksjon i hjernen svekkes.
«Hjernens blodstrøm er en viktig fysiologisk markør for hjernens karsystem. Den viser hvor mye blod som strømmer gjennom hjernen og leverer oksygen og næringsstoffer som er avgjørende for å opprettholde god hjernehelse, sa dr. Peter Joris, førsteamanuensis ved universitetets institutt for ernæring og bevegelsesvitenskap», i en uttalelse.
Les også
«Vi fant at langvarig inntak av usaltede, ristede peanøtter forbedret den totale blodstrømmen i hjernen. Det tyder på en generell bedring i hjernens karfunksjon», la han til.
Eksperimentet ble gjennomført på personer mellom 60 og 75 år, rekruttert gjennom annonser. Deltakerne møtte ved universitetet for blodprøver og måling av blodtrykk og vekt ved oppstart, midtveis og ved slutten av perioden.
Deltakerne fikk ikke lov til å spise andre typer nøtter eller nøtteprodukter. De måtte også avstå fra trening i 48 timer før hver undersøkelse, unngå alkohol i 24 timer og faste i minst 12 timer før hvert besøk.
Den kognitive ytelsen ble testet ved hjelp av en databasert test kalt Cambridge Neuropsychological Test Automated Battery. I tillegg brukte forskerne MR-skanninger for å undersøke hvordan peanøttinntaket påvirket hjernen.
Selv om dette er første gang forskere har vist at peanøtter kan forbedre hjernens vaskulære funksjon hos friske, eldre voksne, viste en studie fra 2021 at et tilsvarende inntak av soyanøtter i 16 uker også økte blodstrømmen i hjernen. En studie fra 2023 fant lignende effekter etter 16 ukers inntak av blandede nøtter.
Les også
«I motsetning til våre to tidligere studier, som bare viste regionale endringer i blodstrømmen, viser de nåværende resultatene også økning i global cerebral blodstrøm og blodstrøm i grå substans på henholdsvis 3,6 og 4,5 prosent», skrev Joris og teamet hans.
«Til sammenligning reduseres den globale blodstrømmen med rundt 0,37 prosent per år som følge av aldring», påpekte de.
Forskerne mener forklaringen kan ligge i peanøttenes næringsinnhold sammenlignet med soya og andre nøtter. En del av effekten kan være knyttet til en aminosyre kalt L-arginin.
Selv om de understreket at det mangler sterke bevis for at L-arginin i mat påvirker blodstrømmen i hjernen, viste de til at intravenøse infusjoner av L-arginin tidligere har økt den globale blodstrømmen med 9,5 prosent.
I tillegg kan umettede fettsyrer, fiber, fytokjemikalier og betennelsesdempende antioksidanter i peanøtter bidra til bedre blodstrøm – blant annet antioksidanten resveratrol.
Les også
Resveratrol, som finnes i drueskall og blåbær, har vist seg å forbedre blodstrømmen i hjernens prefrontale cortex under krevende mentale oppgaver hos unge, friske voksne. Selv om peanøtter inneholder mindre resveratrol, kan stoffet likevel ha bidratt, mener forskerne.
«I denne studien valgte vi ristede peanøtter fordi skallet inneholder ekstra kostfiber og naturlige planteforbindelser, særlig antioksidanter. Til sammen kan disse næringsstoffene bidra til å forklare de gunstige helseeffektene vi observerte», sa Joris.