Forside FORBRUKER Bør du la ovnsdøra stå åpen etter bruk? Dette sier...

Bør du la ovnsdøra stå åpen etter bruk? Dette sier ekspertene

Mange har sterke meninger om hva man bør gjøre etter at ovnen er brukt. Men ekspertene er ikke nødvendigvis enige med det folk flest tror.

Akkurat nå leser andre

Mange gjør det – men er det lurt? Mange lar ovnsdøra stå åpen etter matlaging for å slippe ut varme og fukt.

Men ifølge eksperter er dette ofte helt unødvendig – og i noen tilfeller en dårlig idé.

Nye ovner klarer seg selv

Har du en nyere ovn, trenger du som regel ikke å la døra stå åpen. Moderne ovner ventilerer nemlig seg selv mens de er i bruk.

Det betyr at fukt og varme ledes bort automatisk, samtidig som ovnsdøra kjøles ned.

Noen ovner har også innebygde systemer som reduserer lukt og skadelige partikler, spesielt hvis maten skulle bli brent.

Les også

Eldre ovner kan trenge lufting

Har du derimot en eldre ovn som ikke slipper ut luft på egen hånd, kan det være lurt å sette døra på gløtt etter bruk. Da unngår du kondens inne i ovnen og mellom glassene i døra.

Et enkelt tips er å sjekke om du kjenner luft som blåser ut når ovnen er på. Hvis ikke, kan døra stå litt åpen til ovnen er avkjølt.

Ikke bruk ovnen som varmeovn

Selv om det kan friste å slippe varmen ut i kjøkkenet, anbefales det ikke.

Åpen ovnsdør kan føre til mer fukt i rommet, økt risiko for mugg og misfarging av vegger over tid. I tillegg kan både ovnsdøra og brukeren ta skade.

Ekspertene anbefaler heller å slå av ovnen 5–10 minutter før maten er ferdig og la restvarmen gjøre jobben. Det gir bedre effekt – og er tryggere

Les også

Ads by MGDK