Her er effektene av å spise egg hver dag.
Akkurat nå leser andre
For mange er egg en like stor del av frokosten som kaffe.
Enten de er bløtkokte, stekte eller laget til en omelett, har de små ovale proteinpakkene blitt et symbol på en solid start på dagen.
Men spørsmålet om hvorvidt et daglig egg er sunt splitter fortsatt forskere.
Egg er fullpakket med næringsstoffer. De inneholder lett absorberbart protein, vitamin A, D, E og K, flere B-vitaminer og mineraler som kalsium, kalium og jern.
Disse byggesteinene gjør egg til en av de mest næringstette matvarene vi har.
Les også
Likevel har kolesterolinnholdet gitt dem et blandet rykte i årevis.
Nyere forskning viser imidlertid at kolesterolet i egg sjelden er et problem for friske mennesker.
Det skriver CHIP.
Kroppen regulerer vanligvis nivåene selv, med mindre det er en genetisk stoffskifteforstyrrelse eller alvorlige hjerteproblemer, i så fall bør inntaket være mer begrenset.
Studiene gir imidlertid ikke et klart svar
En stor kinesisk studie med en halv million deltakere viste at ett egg om dagen kan redusere risikoen for hjerneslag med 28 prosent og redusere sjansen for hjerte- og karsykdommer.
Les også
En annen studie fra 2020 konkluderte imidlertid med at det å spise egg daglig øker risikoen for hjerneblødning med 25 prosent.
Det tyske ernæringsforeningen anbefaler ingen fast grense, men peker på to til tre egg per uke som et rimelig mål.
For folk flest kan imidlertid egg lett være en del av et sunt og variert kosthold – spesielt hvis de serveres som en del av et balansert måltid.