Forside LIVSSTIL Hvorfor spiser vi egentlig ikke kalkunegg? Det er flere grunner...

Hvorfor spiser vi egentlig ikke kalkunegg? Det er flere grunner til det

egg, eggs, kalkun, turkey
Shutterstock

Hvorfor spiser vi egentlig ikke kalkunegg? Her er forklaringen!

Akkurat nå leser andre

I motsetning til kyllinger, som legger ett egg omtrent hvert døgn, legger kalkuner bare omtrent to egg per uke.

«Kalkuner har en lengre livssyklus og må være rundt sju måneder gamle før de kan begynne å legge egg», sa Kimmon Williams fra National Turkey Federation til Daily Mail.

Til sammenligning begynner kyllinger å legge egg når de er omtrent fem måneder gamle. Eksperter har også påpekt at kalkuner krever mer fôr og bedre oppstallingsforhold, noe som øker kostnadene for forbrukerne.

For at det skal være lønnsomt for bønder, måtte de selge hvert kalkunegg for minst 3 dollar, noe som betyr at et dusin egg ville koste 36 dollar – og det er betydelig dyrere enn egg fra kyllinger.

Dobbelt så mange kalorier

Kalkunegg inneholder også dobbelt så mange kalorier, flere gram fett og tre ganger så mye kolesterol som kyllingegg. Noen kokker har imidlertid bemerket at kalkunegg er bedre til sauser fordi eggeplommen er mer kremete og fyldigere, skriver Slate.

Les også

Disse anbefalingene har imidlertid ikke vært nok til å få kalkunegg på menyen i USA eller andre land. I dag er ikke kalkunegg noe folk tenker så mye på, men de var populære blant amerikanske urfolk og tidlige europeiske nybyggere for hundrevis av år siden.

Kyllinger kom først til Amerika på 1500-tallet, noe som gjorde kalkunegg til det eneste alternativet for urfolk i Amerika, som senere introduserte dem for europeiske nybyggere på 1600-tallet. De store ville kalkunene ble ansett som eksotiske dyr av europeerne, som raskt ble fans.

Tidlige spanske oppdagelsesreisende brakte til og med kalkuner tilbake til Europa, men rykter begynte å spre seg om at eggene var knyttet til spedalskhet. Denne mistanken var spesielt utbredt blant franskmennene, som var skeptiske til fuglenes utenlandske opprinnelse.

Luksusartikkel

I USA ble imidlertid kalkunegg ansett som en luksusvare. I løpet av 1700-tallet vokste populariteten deres så mye at oppdrett av domestiserte kalkuner ble utbredt. Den ikoniske Delmonico’s i New York serverte for eksempel kalkunegg eggerøre, posjerte eller i frittataer og omeletter.

Men fremveksten av industriell fjørfehold på 1900-tallet endret det amerikanske landskapet. Teknologiske fremskritt tillot bønder å spesialisere kyllinger til eggproduksjon eller kjøtt, noe som gjorde kyllingegg billigere og lettere tilgjengelige.

Les også

Som et resultat mistet kalkunegg sin popularitet, og til og med Delmonico’s fjernet dem til slutt fra menyen. I dag er kalkunegg en sjeldenhet, ettertraktet først og fremst av matentusiaster eller bønder som prøver å møte etterspørselen til Thanksgiving.

Ads by MGDK