Reker fra Indonesia ga utslag på radioaktivitet – hvordan kunne det skje?
Akkurat nå leser andre
Den amerikanske dagligvaregiganten Walmart har kastet seg rundt etter funn av det radioaktive stoffet cæsium-137 i en sending med frosne reker fra Indonesia. Nå tilbakekaller de flere partier fra butikkene sine – og folk spør seg: Hvordan havnet dette egentlig i maten?
Reaksjonen kom raskt
Det var de amerikanske matmyndighetene (FDA) som slo alarm. Under en rutinekontroll ble stoffet oppdaget i en forsendelse fra leverandøren BMS Foods. Reaksjonen var umiddelbar: ingen av de kontaminerte rekene rakk å nå butikkhyllene.
Men for sikkerhets skyld ble også reker fra samme produsent, som allerede var i salg, kalt tilbake.
«Kundesikkerhet er alltid vår førsteprioritet. Vi har stanset salget og fjernet produktene», sier en talsperson for Walmart til BBC.
Ikke akutt farlig – men ikke ufarlig heller
FDA beroliger folk med at nivåene av radioaktivitet ikke er høye nok til å gi umiddelbare helseskader. Likevel advarer de om at langvarig eksponering for cæsium-137 kan øke risikoen for kreft.
Les også
Det er snakk om rekepakker under Walmarts eget merke «Great Value», som har blitt solgt i 13 sørstater i USA.
Hva gjør radioaktivitet i reker?
Cæsium-137 er et biprodukt av atomreaksjoner og kan lekke ut i naturen ved ulykker eller dårlig avfallshåndtering. Hvordan stoffet havnet i sjømat fra Indonesia, er fortsatt uklart – men både Walmart og myndighetene etterforsker nå saken.
Slike hendelser er sjeldne, men ikke uten alvor. I verste fall kan det føre til langvarig tap av tillit til matkjeden – og frykt hos forbrukere.
Et varsku for alle som handler billig sjømat
Denne saken er en påminnelse om at billig ikke alltid er trygt. Når råvarer hentes fra hele verden, må kvalitetssikringen følge med – også på tvers av landegrenser.