Forside LIVSSTIL Slik får du barna til å elske grønnsaker!

Slik får du barna til å elske grønnsaker!

Ny undersøkelse avslører barnas grønnsaksfavoritter.

Akkurat nå leser andre

Barn som velger bort og ikke ønsker å spise grønnsaker er en problemstilling flere foreldre kjenner seg igjen i. Men en ny undersøkelse viser at det slett ikke trenger å være vanskelig å få barna til å spise mer grønt.

En landsdekkende undersøkelse gjennomført av Ipsos for BAMA viser at barn ikke automatisk sier «nei takk» til grønnsaker. Tvert imot! Serveres de riktige typene, er sjansen stor for at barna spiser med glede.

Må serveres riktig

«Om barna får grønnsaker de liker, er det faktisk lett å få dem til å spise. Foreldre over hele landet opplever stor suksess når de serverer riktige grønnsaker på riktig måte», sier Sigrun Høvik, leder for Analyse og innsikt i BAMA.

Hun er ansvarlig for undersøkelsen hvor 530 foreldre med barn mellom 2 og 13 år ble bedt om å vurdere hvor lett det er å få barna til å spise ulike grønnsaker. Skalaen gikk fra 0 (umulig) til 10 (veldig lett).

Agurk på topp

Blant norske barns favoritter finner vi grønnsaker som knaser.

Les også

Helt på topp ligger agurk som 80 prosent av barna svarte at de likte.

Rett under, med henholdsvis 78 og 76 prosent, finner vi gulrot tett fulgt av mais.

Også potet, paprika og brokkoli gjorde det bra i undersøkelsen.

«Mange av disse har mild smak og sprø konsistens. Det er en perfekt inngang for kresne barn, så kan man introdusere flere grønnsaker senere», forteller Høvik.

Helt rått

Om du serverer barnas favoritter, har du et godt utgangspunkt. Og gir du dem grønnsakene slik de liker dem best, øker sjansen for at de spiser mer.

I en tidligere undersøkelse, «Barn og ungdom 2025», svarte 857 barn og unge i alderen 8 til 19 år om sine grønnsaksvaner. Da de ble spurt om tilberedning, svarte hele 55 prosent at de foretrekker grønnsakene rå.

Les også

«Det viser at barn liker den sprø konsistensen. Rå grønnsaker beholder både smak, farge og form», sier Lise Marie Brandstadmoen, klinisk ernæringsfysiolog og leder for Helse og ernæring i BAMA.

Flere fordeler

Hun trekker også frem helsemessige fordeler ved å servere grønnsakene rå:

Ved koking eller steking brytes noen næringsstoffer, som vitamin C og enkelte B-vitaminer, ned. Serverer du grønnsakene rå, får barna i seg mer av de stoffene som støtter immunforsvaret og gir energi.

«I tillegg sparer du tid. Det gjør det lettere å få middagen i havn i en travel hverdag. Så det er ingen grunn til å ha dårlig samvittighet for å servere grønnsakene rå», sier Brandstadmoen.

Fem enkle tips for mer grønt i hverdagen

• Start med favorittene: Bruk grønnsaker barna allerede liker som inngang til nye smaker.
• Server grønnsakene rå: Del dem opp og server dem ferske. Det er enkelt, sunt og godt.
• Legg dem i matboksen: Agurk, gulrot og paprika passer perfekt som nistemat.
• Tilby uten press: Sett frem en skål med grønnsaker barna kan småspise mellom måltidene.
• La barna velge: Involver dem i matlagingen. Barn spiser gjerne det de selv har vært med på å lage.

Les også

Ads by MGDK