Forside FORBRUKER Glem burgeren og dropp fisken: Slik overlever du flymaten

Glem burgeren og dropp fisken: Slik overlever du flymaten

Flymat har et rykte på seg for å være smakløs, lunken og litt mystisk. Men visste du at noen retter faktisk funker overraskende bra i 30.000 fots høyde?

Akkurat nå leser andre

Flymat er ofte langt fra gourmet, og det er ikke så rart. Maten lages flere timer i forveien, pakkes inn, lagres og varmes opp i ovner som knapt kvalifiserer som ovner. Så hva kan du gjøre for å unngå smakløs svidd kylling eller en vassen burger?

Ben Shlappig, kjent for reisebloggen «One Mile At A Time», deler sine beste tips. Det skriver Vice. Han omtaler seg selv som en «lat pescetarianer» som foretrekker fisk og grønnsaker, men viktigst av alt: Han behandler flymat som restemat.

«Hva smaker godt når du varmer det opp dagen etter?» spør han.

Her er de 5 beste flymat-tipsene du faktisk bør vite:

1. Velg mat som takler å bli varmet opp

Retter som supper, gryter og asiatiske vegetarmåltider holder på smaken, selv etter timer i en plastboks. Indisk take-away smaker ofte nesten like godt dagen etter – og det samme gjelder i lufta. Shlappig skryter blant annet av Singapore Airlines’ kyllingsatay og Emirates’ arabiske mezze med tabbouleh og pita.

2. Styr unna fisk – med mindre du må

Les også

Selv om Shlappig av og til velger fisk på grunn av kostholdet sitt, er han ærlig på at det sjelden er en vinner. Fisk lukter fort og kan være risikabelt hvis den ikke er lagret riktig. Husk hva Anthony Bourdain sa: Ikke bestill fisk på mandager. Det samme gjelder kanskje 10 000 meter over bakken.

3. Dropp hovedretten om du vil

I business og første klasse får du ofte mer mat enn du trenger. Shlappig sier han gjerne går for forretter og dessert – og hopper over den kjedelige hovedretten. Hos Lufthansa, for eksempel, er suppene og de små rettene ofte bedre enn hovedmåltidet.

4. Hold deg langt unna burgeren

En burger høres fristende ut, men er en felle i lufta. Den blir soggy, kjøttet er av dårlig kvalitet, og brødet mister alt som heter tekstur. Hvis du ikke er fan av grått kjøtt og klissete brød, bør du styre unna.

5. Spill det trygt på innenriksflyvninger

Innenriksfly har ofte stramme budsjetter og middelmådig mat. Shlappig holder seg til enkle grain bowls, eller tar med noe fra terminalen. Men husk: du sitter tett på folk. Unngå alt som lukter mye.

Flymat kommer neppe til å bli noe du gleder deg til, men du kan unngå de verste tabbene. Velg smart, styr unna det som ikke takler varmebehandling, og spar de store matopplevelsene til du er trygt på bakken igjen.

Ads by MGDK