En type brød seiler opp som nordmenns favoritt.
Akkurat nå leser andre
Flere vil ha grovt brød og vi er opptatt av mer energi og tarmhelse når vi velger mat.
Dette viser Matprats nyere undersøkelser gjennomført av Opinion.
«At stadig flere er opptatt av å spise grovt, er gode nyheter for helsa vår. For vi vet at det å ha et kosthold med mye grove kornprodukter er bra for kroppen. Det er kilde til flere viktige næringsstoffer som fiber, B-vitaminer og jern, og forbundet med god helse», sier Eilin Lundekvam By, senior ernæringsrådgiver i Matprat.
Overskudd og tarmhelse motiverer
Også motivasjonen bak kostholdsvalg peker i retning av brød og kornprodukter: Nesten halvparten (46 prosent) sier at bedre fordøyelse og tarmhelse er viktig, og hele seks av ti (62 prosent) trekker frem mer overskudd som en motivasjon til å spise sunt.
Kvinner er mer opptatt av dette enn menn – 66 prosent av kvinnene motiveres av mer overskudd, mot 51 prosent av mennene.
Les også
Overskudd og fordøyelse/tarmhelse er viktig for mange når de velger mat, som kan være en av grunnene til at folk vil ha grovbrød og opplever det som sunt, ifølge Matprat.
Trender i sosiale medier
Hun peker på at grovbrød også treffer en sterk trend i sosiale medier.
««Fibermaxing», prebiotika og tips for bedre tarmhelse er noe mange snakker om nå. Og her treffer grovbrødet bra. Det er fiberrikt, gir næring til de gode tarmbakteriene og bidrar til at fordøyelsen fungerer som den skal», sier Lundekvam By.
By mener at grovbrød har kvaliteter som gjør det til ekte «supermat» i hverdagen.
«Mange er opptatt av hva de kan gjøre for å optimalisere helsa si, og det er et hav av dietter med strenge regler og dyre kosttilskudd som lover mye uten solid belegg. Jeg vil heller anbefale et enklere og effektivt grep: spis flere skiver grovbrød hver dag. Lett å få til, smaker godt – og her har vi faktisk solid forskning som viser at mye grovt er bra for kroppen», avslutter ernæringsrådgiveren