Det er stor mangel på norske råvarer. Det kan se mørkt ut foran julehøytiden.
Akkurat nå leser andre
Det blir ingen jul uten ribbe, pinnekjøtt og julekaker. For de fleste nordmenn er det en selvfølge at råvarene er norske – det smaker rett og slett best når julematen kommer fra norske gårder.
Men i år står den norske julematen i fare.
Mangel på norske råvarer innen kjøtt og egg har ført til at Felleskjøpet-eide Nortura ikke kan love norsk julemeny til alle nordmenn.
Mangel på kjøtt og egg
I flere måneder har det vært knapphet på både kjøtt og egg i Norge. Tall fra Norsk egg- og kjøttråvare (NOEK) viser at produksjonen ikke har klart å dekke behovet.
Fra slutten av juli til starten av oktober ble bare 85 prosent av storfekjøttet dekket av norsk produksjon. For slaktegris var tallet 78 prosent, for lam 58 prosent, og for egg 87 prosent, skriver Nationen.
Les også
«Det er for tidlig å si noe om det blir nok norsk ribbe til jul», sier direktør Ole Nikolai Skulberg i NOEK til avisen.
Kan bli importert julemat
Import har allerede vært nødvendig for å tette hullene i markedet, og hvis utviklingen fortsetter kan ribba eller pinnekjøttet på julebordet i år komme fra utlandet.
Bakgrunnen er både lavere produksjon enn ventet og at reguleringslagrene – de statlige bufferlagrene som skal dekke svingninger – nå er presset. Nortura har tidligere varslet prisøkninger på kjøtt og egg, og mangelen kan gjøre prisene enda høyere.
En usikker julehandel
Det som vanligvis er en selvfølge, kan altså bli mer usikkert i år. Mange norske forbrukere er opptatt av å ha norsk kjøtt på julaften, men med store underskudd i produksjonen er det langt fra sikkert.
Nå blir spørsmålet om Nortura klarer å øke produksjonen nok i løpet av de neste månedene – eller om nordmenn må belage seg på importert julemat.