Vassen suppe? Ikke gi opp gryta helt ennå. Det finnes nemlig et genialt triks profesjonelle kokker bruker – og det har du garantert allerede i kjøkkenskapet.
Akkurat nå leser andre
Suppe-sesongen er over oss, og så er det greit å ha styr på triksene.
Hjemmelaget suppe skal være enkel, varmende og passe kremet. Men noen ganger ender vi opp med en suppeskål som minner mer om smakssatt vann enn noe som metter. Hvordan fikser man det uten å bruke mel eller tykke fløtesauser? Vi spurte profesjonelle kokker – og alle svarte det samme.
Potet. Jepp. Den helt vanlige poteten er det trikset de fleste kokker tyr til når suppen trenger mer kropp og fylde. Ikke bare er den billig og tilgjengelig året rundt, men den gjør mirakler med konsistensen uten å overdøve smaken.
Flere metoder
«Jeg bruker alltid noen store, skrelte poteter i suppa. Det gir en nydelig kremet tekstur», sier Sean Dell, sjefskokk på Horwood House i England. Han advarer også mot å slumpe mel rett i gryta – da får du lett klumper. Det skriver Express.
En annen kokk, John Burton-Race, foretrekker å bruke potetstivelse – men på en spesiell måte. Han råder deg til å røre ut en liten teskje potetmel i vann før du rører det inn i suppa. Det gir en jevn og glatt tekstur uten sjanse for klumper.
Les også
Men poteten er ikke alene om å kunne trylle frem den perfekte suppa. Også bønner og linser funker utmerket, sier Lily Keeling fra Green Chef UK. Hun anbefaler å knuse eller mose dem lett i suppen, så de slipper ut stivelsen og gjør retten tykkere – samtidig som du får mer fiber med på kjøpet.
Et uventet alternativ
Om du virkelig vil gå all-in, kan du også prøve en fransk klassiker: en eggeplomme og litt fløte rett før servering. Bare husk å ta gryta av varmen først, ellers får du eggerøre i stedet.
Et annet tips fra kokkene: Ikke overdriv mengden vann i starten. Du kan alltid spe ut suppen senere, men du kan ikke ta bort det du allerede har helt i. Hvis suppa fortsatt er for tynn mot slutten, la den koke litt ekstra uten lokk. Det fordamper vannet og konsentrerer smaken.
Og for deg som er mer opptatt av smak enn tykkelse: En liten dash misopasta kan gjøre underverker. Det gir en dypere, mer umamirik smak uten behov for fløte eller smør, sier matblogger Romina Callwitz. Hun mener også at hjemmelaget kraft gir suppa det lille ekstra, selv om butikk-kraft funker i en travel hverdag.
Neste gang du lager suppe, dropp melet og finn frem potetene. Kanskje det er nettopp det som gjør at du aldri åpner en boks med ferdigsuppe igjen.