En liten skrubb kan koste deg dyrt. Dette er grunnen til at mange airfryere mister effekten altfor tidlig.
Akkurat nå leser andre
Airfryeren er blitt fast inventar på mange kjøkken, og med god grunn. Den bruker varm luft i stedet for olje, og maten blir både sprø og mye mindre fet. Men når den skal rengjøres, er det fort gjort å gjøre en tabbe.
De fleste airfryere har et belegg som gjør at maten ikke setter seg fast, men det tåler dårlig hard skrubbing. Bruker du skuremidler, stålull eller stive børster, kan du ødelegge belegget for godt, og da er det ikke lenge før maten brenner seg fast hver gang.
Disse rengjøringsmidlene må du styre unna
Mange tror at litt ekstra skrubb får bort fett og fastbrente matrester, men det kan gjøre vondt verre.
Skurende rengjøringsmidler, altså de som føles grynete eller sandete, inneholder små mineraler som lager mikroskopiske riper i overflaten. Det betyr kortere levetid og dårligere resultat neste gang du lager mat.
Unngå også sterke kjemikalier. Enkelte midler kan frigjøre farlige stoffer hvis de kommer i kontakt med varme nonstick-belegg.
Les også
Har du en airfryer av glass eller rustfritt stål, kan du bruke vanlige kjøkkenmidler, men for resten er mild såpe og varmt vann alt du trenger.
Slik vasker du airfryeren riktig
Når kurven er avkjølt, vasker du den i varmt såpevann.
Har du fastbrent fett, kan du la delene ligge i bløt en stund. Unngå skrubbing, bruk heller en myk klut eller svamp. Har du noen vanskelige flekker? Bland litt bakepulver og vann til en pasta, la det virke noen minutter og tørk forsiktig av.
Vil du slippe søl neste gang, kan du bruke bakepapir i bunnen av kurven. Det hindrer fett og matbiter i å dryppe ned på varmeelementet.
Husk også å trekke ut kontakten før du rengjør utsiden, og la airfryeren være frakoblet når du ikke bruker den.
Les også
Ta vare på kjøkkenets lille helt
Airfryeren er en liten hverdagshelt, men den krever litt kjærlighet for å vare lenge.
Dropper du stålull og skurekrem og heller bruker varmt vann og mild såpe, vil du ha en blank, fungerende airfryer i mange år fremover, og sprø mat hver gang.