Nordmenn hiver innpå proteinprodukter som aldri før. Men ekspertene advarer.
Akkurat nå leser andre
Butikkhyllene bugner av yoghurter, oster og knekkebrød med store bokstaver: “PROTEINRIK”. Reklamene lover energi, styrke og en sunnere kropp, men bak markedsføringen skjuler det seg en annen historie. For ekspertene mener hele proteinbølgen har løpt løpsk.
Ifølge TV 2 har nordmenn kastet seg på proteintrenden for fullt. Vi spiser mer egg, kjøtt og produkter merket «proteinrikt» enn noen gang før. Men flere fagfolk mener at trenden har gått altfor langt.
Eksperter slakter protein-trenden
«Vi blir lurt», sier ernæringsfysiolog og førsteamanuensis Kristin Lundanes Jonvik ved Idrettshøgskolen.
Hun peker på at de aller fleste får i seg mer enn nok protein gjennom helt vanlig mat – uten pulver, barer eller spesialprodukter.
Jonvik forklarer at kroppen selvsagt trenger proteiner for å bygge og reparere, men at det finnes i så mange matvarer vi allerede spiser daglig – som kjøtt, korn, brød, egg og meieriprodukter. For folk flest er det nesten umulig å få for lite.
Kun et salgstriks
Les også
Kjemiker Alexander Sandtorv er også kritisk til hvordan produsenter bruker «protein» som lokkemiddel.
Han har undersøkt over 20 produkter merket «proteinrik» – og fant at mange av dem egentlig ikke har mer protein enn vanlige varer.
«Produsentene vet at ordet protein høres sunt ut. Derfor stempler de alt mulig med det, selv når innholdet er helt likt», sier Sandtorv.
Han viser til eksempler som Synnøves Protein Gulost og Norvegia lettost, som faktisk inneholder omtrent like mye protein.
TINE og Synnøve Finden avviser kritikken og understreker at de følger reglene. De sier at merkingen skal gjøre det lettere for folk som aktivt leter etter proteinrike produkter.
Les også
For å kunne bruke «proteinrik»-stempelet må minst 20 prosent av energien i produktet komme fra protein.
Proteinpulver er ikke bare bortkastet – men fetende
Ifølge Jonvik trenger vanlige folk ikke proteinpulver i det hele tatt.
«De fleste av oss får mer enn nok gjennom et vanlig kosthold», sier hun.
Men hva skjer hvis man får for mye protein?
«Det ekstra proteinet lagres faktisk som fett», forklarer hun.
Les også
Med andre ord: Overdreven proteininntak kan rett og slett gjøre deg «protein-tjukk».
«En kalori er en kalori. Uansett om den kommer fra fett, karbohydrater eller protein – spiser du mer enn du forbrenner, legger du på deg», sier Jonvik.
Trenger vi egentlig mer protein?
Ekspertene er samstemte: Nei, ikke for folk flest.
Vanlig norsk kosthold gir mer enn nok byggesteiner til kroppen. Det er bare de som trener ekstremt mye, er syke, eller har spesielle behov som må tenke ekstra på proteininntaket.
Så neste gang du ser et produkt med store bokstaver “PROTEINRIK” på pakken – kan det hende du bare betaler ekstra for noe du allerede får mer enn nok av.