Toyota, Mazda og Honda beklager juks: Produksjonsstopp for flere modeller

04/06/2024 17:35

Henrik R

Biler
Foto: Wiki Commons
De tre store bilprodusentene, som er populære også i Norge, har innrømmet og beklaget juks i forbindelse med biltesting. Dette resulterer nå i at produksjonen av flere modeller settes på pause.

Toyota har innrømmet å ha jukset med tester av sikkerhet og utslippsnivåer for syv bilmodeller. Som en konsekvens har de stoppet produksjonen av tre av modellene: Corolla Fielder, Corolla Axio og Yaris Cross.

Dette melder flere medier, inkludert CNBC.

Juksforsøket involverte bruk av feil data i kollisjonstester, feil i airbag-tester og manipulerte motorprestasjonstester. Toyota hevder imidlertid at juksforsøket ikke påvirker sikkerheten til biler som allerede er solgt.

Toyotas styreleder, Akio Toyoda, har bukket dypt og beklaget episoden. Han begrunner juksforsøket med for stort press for å få testet bilene raskt, kombinert med strenge testregler.

Mazda og Honda innrømmer også problemer

Toyotas rivaler, Mazda og Honda, har også innrømmet å ha hatt problemer med testing av sine biler.

Mazda har stoppet produksjonen av to modeller, Roadster og Mazda 2, mens Honda har beklaget feil i tester av støynivå og motoreffekt.

Juksforsøket hos Toyota og de andre japanske bilprodusentene har skapt debatt om testprosedyrene i bilindustrien.

Noen mener at regelverket er for strengt, mens andre mener det må strammes opp for å forhindre lignende saker i fremtiden.

Toyota, som selger over 10 millioner biler globalt, har lovet å rette opp feilene sine.