Sitter du ned på jobb? Så er det en dystre melding - utsatt for sterkt økt risiko

11/02/2024 21:00

Emma

Business
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Studien har observert forsøkspersonene i 13 år.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Flere og flere jobber blir stillesittende ettersom teknologien tar over en del av det fysiske arbeidet som folk tidligere måtte gjøre selv. Men en ny studie viser nå at stillesittende jobber faktisk ikke er bra for helsen vår.

En ny studie som involverer nesten en halv million mennesker kaster lys over helsefarene ved stillesittende arbeid, men gir håp og praktiske løsninger. Forskningen, utført i Taiwan med 481 688 personer, har avdekket en urovekkende sammenheng mellom langvarig sitte på jobb og en betydelig økt risiko for kardiovaskulær sykdom.

Det skriver B.T.

Resultatene viser at personer som sitter store deler av arbeidsdagen har 34 prosent høyere risiko for å dø av disse sykdommene sammenlignet med de som ikke gjør det.

Til tross for disse dystre funnene sier forskningen imidlertid også at det finnes effektive måter å motvirke disse risikoene på, selv med små endringer i dagliglivet. Forskningsenheten Fysisk aktivitet og helse i arbeidslivet, ledet av Karen Søgaard, har fokusert på hvordan selv korte perioder med fysisk aktivitet kan ha betydelige positive helseeffekter.

Med en anbefaling om 60 minutter spredt fysisk aktivitet per uke, fremhever den hvordan selv små justeringer i arbeidsrutinene våre kan bidra til å redusere de negative helseeffektene av å sitte. Det anbefales å få hjertefrekvensen over 140.

Forskningsenheten har utviklet en gratis app, Train Smart, som tilbyr skreddersydde øvelser for å fremme helse og velvære på arbeidsplassen.

Studien indikerer også at økt risiko for tidlig død generelt er forbundet med stillesittende arbeid, noe som understreker viktigheten av regelmessig bevegelse. Dette gjelder ikke bare kardiovaskulær helse, men også den generelle livskvaliteten, hvor fysisk aktivitet kan redusere ubehag og smerte forbundet med å sitte lenge.

Det er imidlertid verdt å merke seg at selv om forskningen er basert på data fra Taiwan, er meldingen universelt relevant.

Med klare bevis på at regelmessig fysisk aktivitet ikke bare kan bedre den personlige helsen, men også redusere sykefraværet og øke kondisjonen på lang sikt, er det all grunn til å integrere mer bevegelse i arbeidslivet.