Trodde du te bare var en tepose i varmt vann? Da har vi nyheter til deg. Ifølge internasjonal standard ISO 3103 – ja, det finnes faktisk en vitenskapelig standard for tebrygging – har du mest sannsynlig gjort det feil hele livet.
I dag er det Verdensdagen for te, og selv FN vil at du skal ta deg en kopp og tenke deg litt om. Ikke bare fordi te er godt, men fordi det er blod, svette og bærekraft bak hvert eneste blad du dypper i koppen.
"Dette høres kanskje litt voldsomt ut bare for en kopp med te, men poenget er å gjøre te-brygging reproduserbart, slik at teeksperter verden over kan smake og evaluere likt. Altså en slags "ISO for kos"", sier administrerende direktør i Standard Norge, Jacob Mehus.
Dette er “den perfekte koppen te” ifølge ISO 3103:
Porselens- eller keramikk-kanne. Ikke metall. Ikke glass.
2 gram teblad per 100 ml vann (ja, du må veie det)
Vann på nøyaktig 100 °C
Trekketid: 6 minutter. Ikke 5. Ikke 7.
Melk tilsettes etterpå, ikke i kannen. Slik unngår du temperaturkrøll.
Teen er mer enn bare drikke
FN innførte Verdensdagen for te for å rette søkelyset mot småbønder og plukkere som livnærer seg på teen vi nyter hver dag. For mange er det ikke kos i koppen – det er levebrød.
Formålet med dagen er å skape oppmerksomhet om bærekraftig produksjon, rettferdig økonomi og gode arbeidsvilkår for te-plukkere i verdens fattigste land.
I tillegg ønsker FN å skape bevissthet om klimautfordringer og økonomisk rettferdighet.
Så neste gang du ruller øynene av noen som sier "jeg må ha teen min", husk: de feirer internasjonal solidaritet, ikke bare koffeinfri kos.
God verdens te-dag – og lykke til med å følge ISO neste gang du skal ha en kopp!