Utrolig, men sant: Dette dyret er det sterkeste i verden

05/06/2024 22:00

Sofie

Dyr
Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons
Hvilket dyr er sterkest i forhold til sin egen vekt? Det kan du få svar på her.

Ingen dyr kan løfte så mye som den afrikanske elefanten. Selv om det gigantiske pattedyret kan løfte 9000 kilo, må elefanten vike for møkkbillen Onthophagus taurus når man ser på styrke i forhold til vekt.

Møkkbillen er bare 10 millimeter lang, men kan flytte baller som veier 1141 ganger sin egen vekt. Dette tilsvarer at en hannelefant på 5000 kilo kan enten løfte eller trekke 5705 tonn, som tilsvarer omtrent halvparten av Eiffeltårnet. Det skriver Wetenschap i Beeld.

Når møkkbillen har brakt sin tunge last i sikkerhet, begraver den ballene og bruker dem som matkilde og til å legge egg i.

Tungen skyter ut med enorm kraft

Dyreverdenen er full av arter som bruker en nesten overnaturlig styrke til å dytte, løfte, trekke, hoppe, bite eller gjøre raske bevegelser.

Saltvannskrokodillen fra Sørøst-Asia og Nord-Australia har for eksempel verdens sterkeste bitt, da den er målt til ikke mindre enn 16.414 newton. Dette er betydelig mer enn et menneske, da vi bare biter med 300 newton.

I følge Guinness rekordbok er salamanderen Bolitoglossa dofleini det sterkeste virveldyret, som er et dyr med ryggrad.

Når salamanderens tunge skyter ut av munnen genererer den en kraft på omtrent 18 000 watt per kilo muskel. Til sammenligning produserer profesjonelle syklister maksimalt 20 til 22 watt per kilo i en sprint.

Derfor bør det ikke være noen tvil om at det finnes et vell av interessante dyr rundt om i verden. En stor del av dem er ikke en trussel for oss mennesker, selv om de er i stand til å imponere på flere punkter. Dette gjelder blant annet møkkbillen, som må sies å være et veldig spennende dyr.

Læs også:

Svært få vet: Dette betyr fargen på kjøkkensvampen Ikke mange er klar over at farge faktisk har en betydning.
Hudlege advarer: Ny hårtrend kan gi livslange konsekvenser Sommerens hårtrend er oppkalt etter skandinaviske kvinner, men du må vurdere hva du gjør med hodebunnen, sier en hudlege.