Gjelder for alle besteforeldre: denne setningen du må slutte å si til barnebarnet ditt

19/06/2024 19:25

Emma

Familie
Foto: Shutterstock.com
Det er flere setninger besteforeldre bør holde seg unna.

Besteforeldrenes rolle i barnebarnas liv er uvurderlig, men det er viktig å være klar over hvordan visse kommentarer kan påvirke barn psykologisk og følelsesmessig.

Ifølge Sofia Lewicki, som er en anerkjent psykolog og foreldrespesialist, kan tilsynelatende ufarlige setninger skape usikkerhet hos barn.

Det skriver mediet Clarin.

Et kjent scenario er når besteforeldre lar barnebarna gjøre litt ekstra, som å se på tegneserier sent på kvelden eller spise mer søtsaker enn vanlig.

I slike situasjoner er det ikke uvanlig at besteforeldre sier uttrykket: "dette er vår lille hemmelighet". Men det må vi være forsiktige med.

Sofia forklarer at den ellers uskyldige dommen kan lære barn at hemmelighold er akseptabelt, noe som kan være skadelig:

– Denne typen hemmelighold er ekstremt skadelig for barn av flere grunner. Hovedsakelig kan naturaliserende hemmeligheter mellom voksne og barn være en risikofaktor for deres sikkerhet eller velvære i møte med enhver form for overgrep, både fysisk og følelsesmessig, sier hun.

Et annet problematisk uttrykk er når besteforeldre sier «moren din vil ikke ha det», og deretter fortsatt tillater det som skal være tilfelle.

Dette kan undergrave foreldrenes autoritet og skape forvirring for barnet, som kan være i tvil om hvem som lager reglene.

Sofia understreker at besteforeldre ikke nødvendigvis trenger å følge foreldrenes regler til punkt og prikke, men at det er viktig å respektere grunnleggende grenser.

Sofia påpeker videre at fristelsen til å være den «romantiske besteforelderen» som tillater alt, bør motstås. Selv om det kan være en måte å uttrykke kjærlighet på, kan det faktisk gjøre mer skade enn godt i det lange løp.

Det er derfor avgjørende at besteforeldre og foreldre jobber sammen for å etablere klare kommunikasjonslinjer og avtaler som respekterer alles rammer og ønsker.

Læs også:

Legg det under jordbærplanten din: Da får du sommerens beste avling Det er en vanlig frustrasjon blant jordbærdyrkere å se rikelig blomstring uten at innhøstingen følger etter.
Dette er hva vitenskapen sier om å spise en banan til frokost Selv om det ikke er ideelt som et første måltid, kan det være fordelaktig å spise en banan før frokost eller som en del av en balansert frokost.