Advarer: Pakk aldri disse matvarene i sølvpapir

15/10/2021 13:33

Emma Sletta

Forbruk
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Noen matvarer bør ikke pakkes inn i sølvpapir, nå advarer kjemiavdelingen i Forbrukerrådet ‘Tænk Nu’.

Stanniol - også kjent som sølvpapir - skader miljøet og kan frigjøre aluminium i maten hvis du pakker sure matvarer som sitroner inn i den. Begrens derfor bruken av det.

Dette er budskapet fra det danske Forbrukerrådets Tænks kjemiavdeling, som nå advarer mot bruken. Dette skjer fordi bruken kan være farlig over lang tid. Sølvpapir kan avgi aluminium til sure matvarer

Ikke pakk inn disse matvarene

Sitroner og andre "sure" matvarer er best å ikke pakke inn i Sølvpapir. Aluminiumsfolie som er i kontakt med sure matvarer, kan frigjøre aluminium til maten.

Sure matvarer er for eksempel sitroner, syltet rødbeter, agurksalat. Dette er imidlertid ikke de eneste matvarene som ikke bør pakkes inn i sølvpapir. Saltet mat kan også oppløse aluminium

"Veldig salt mat - for eksempel saltet sild - som sure matvarer kan også oppløse aluminium. Aluminium kan vandre inn i maten din hvis den oppløses av syre eller salt», skriver Forbrukerrådet.

Aluminium fra sølvpapiret kan være et problem for helsen din hvis den akkumuleres i kroppen din over en lengre periode. Blant annet kan det påvirke:

  1. Hjernen
  2. Nervesystemet
  3. Fruktbarhet

Selv om det ikke er sesong akkurat nå, anbefales det at du finner alternativer til sølvpapir før det blir aktuelt å fyre opp grillen neste gang.

"Sølvpapir eller alubakker, for eksempel, kan du bruke til å grille. Men det er fare for at det kan frigjøre aluminium til maten. Spesielt hvis maten er veldig salt eller sur», skriver Forbrukerrådet - og fortsetter:

«Velg alternativer som skuffer i rustfritt stål. Og hvis du bruker sølvpapir, vent med å ta på sitron til fisken er pakket ut.»

 

Læs også:

Fant en gammel matboks fra 1951 på loftet: Fikk sjokk da den ble åpnet Da et ektepar kjøpte en eldre bolig, bestemte de seg for at huset skulle renoveres. Under renoveringen fant de to matbokser, som var klemt fast under loftet i kjelleren. Innholdet i matboksene sjokkerte dem.