Bli en kløpper til investering

09/06/2020 11:38

dagens.no

Forbruk
Mange tror at aksjeinvestering bare er for folk som går i dress hver dag og som har masse penger å investere for, men jo før du begynner å investere – jo bedre.

Sponset innhold

Det er det mange som ikke vet og mange vet ikke hvor de skal begynne. Her kan du lese mer om hvordan du blir en kløpper til investering i aksjer. 

Å investere i aksjer har lenge vært populært blant finanseliten, men en viktig oppfinnelse har gjort dette mye mer tilgjengelig for helt vanlige folk som deg og meg. Nemlig internett. Internettet har gjort aksjer tilgjengelige for alle og informasjon om aksjeinvestering til allemannseie. Nå kan i prinsippet alle blir investorer – og det er mange penger å tjene hvis man vet hva som påvirker aksjemarkedet.

Velg en god aksje

Det første du må gjøre hvis du skal lykkes med å investere i aksjer er å velge en god aksje. Det mange gjør, som også er en god ide, er å velge noe de kjenner godt til fra før. Det kan for eksempel være en stor aksje som Equinor eller enda større internasjonalt som for eksempel Apple, Amazon eller Google. Grunnen til dette er fordi man kjøper aksjer på noe man tror på vil lykkes i fremtiden. Når du kjøper en aksje i Apple for eksempel eller i et selskap som produserer solcellepaneler, så er det en måte å si at du tror at dette er noe som kommer til å klare seg bedre – kanskje ikke nødvendigvis på kort sikt, men 10-20 år frem i tid. 

Kjøpe aksjer kan du gjøre på flere gode plattformer på nettet. Her kan det være lurt å velge blant de største så du vet at pengene dine er i sikkerhet når du investerer. Det er også greit å sette seg inn i risikoen det er ved å investere. Det vil alltid være en risiko, i noen tilfeller er den lavere enn andre, men det er helt essensielt å vite hva den er og være klar over hva du kan miste før du investerer. 

Legg en strategi

Det du skal gjøre før du begynner å investere er å legge en strategi. Noen velger å investere etter en kortsiktig strategi, det vil si at de investerer fra dag til dag og spekulerer i aksjer der prisen går opp og ned. Så skal man kjøpe og selge på riktig tidspunkt. Andre velger å investere over lenger tid. Det kan for eksempel være aksjer man investerer i i en industri som man regner med vil vokse over flere år, og så kan man høste fruktene av denne investeringen til pensjonssparing eller lignende. Det er også mulig å investere i det som heter utbytteaksjer der man hvert år får betalt en liten andel av overskuddet. 

Når man kjøper aksjer så kjøper man i prinsippet en liten del av et selskap og er medeier – eller aksjonær som det heter på finansspråket. Derfor gir det deg rettigheter i mange tilfeller, alt etter hvor stor andel du eier, men det kan også gi deg problemer hvis det viser seg at firmaet går konkurs eller har problemer.