Gjør bilen klar til våren: 3 ting å ta vare på ifølge ekspert

19/03/2024 15:00

Emma

Forbruk
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Det er på tide å gjøre bilen klar for mildere vær.

Våren har kommet, og selv om vinterværet ikke vil slippe taket helt, kan danske sjåfører se frem til andre forhold på veiene i de kommende månedene.

Derfor er det på tide å gjøre bilen klar til våren etter en vinter som har utsatt den for vann, skitt, salt og fuktighet. Det sliter på bilen hvis du ikke gjør noe med det, men heldigvis er det ganske enkelt å få alt under kontroll og få bilen klar til våren.

I tillegg til å være komfortabel å kjøre en ferdig bil, kan den også spare deg for penger i det lange løp hvis den får hjelp nå.

Bytt til sommerdekk

Hvis du kjører med vinter- og sommerdekk i stedet for helårsdekk, er det på tide å bytte. De fleste bytter til sommerdekk i april, når våren virkelig er i gang, og sommerdekk er den beste løsningen når temperaturen er over syv grader.

– Det er mer komfortabelt, tryggere og drivstoffeffektivt å kjøre med dekk som passer til overflaten. Derfor er det bare å ta på sommerdekkene eller undersøke om helårsdekk er en bedre løsning for deg, sier Rasmus Boserup, kommunikasjonssjef i energiselskapet OK.

Når du skifter dekk, bør du også sjekke slitemønsteret, som i henhold til lovkravet må være minst 1,6 mm. Men faktisk anbefales minst tre mm slitebane for optimal sikkerhet.

Nå som du endelig har hendene på dekkene, kan du se etter skader og riper og avslutte med å gi dem en runde med luft slik at dekktrykket er riktig.

Etter det er det en god idé å sjekke lufttrykket minst en gang i måneden. Riktig dekktrykk sikrer deg komfort, sikkerhet og effektiv kjøring som sparer deg for mye penger i løpet av et år.

Vask og rengjøring

I løpet av vinteren samler det seg smuss og salt i listene og utvendige hulrom i bilen. Vurder derfor å starte med en tur til bilvask, og velg her en vask med understellspyling som rengjør bilen i de områdene du har problemer med å komme til. Etter det må du imidlertid komme i gang selv.

– Start med å åpne alle dørene, frontklaffen og til bagasjerommet. Støvsug hele kupeen og bruk en klut til å tørke av overflatene i bilen. Da kan du bruke kluten til å rengjøre der vaskehallen ikke kunne komme til. La bilen stå noen timer med dørene åpne og bakluken slik at den blir helt tørr. Det kan også samle seg mye fuktighet i bilen i løpet av vinteren, sier Rasmus Boserup.

Fuktigheten er viktig for å komme seg ut. På den ene siden ruster bilen lettere når den er fuktig. På den ene siden drar ikke interiøret nytte av fuktigheten generelt, og samtidig vil hytta også lufte ut skjult, så det er lurt å ventilere godt.

Sjekk lakk, glass og vindusviskere

Mens luft frisker opp bilen, kan du se på noen ekstra ting. Sjekk ut vindusviskerne som har vært gjennom en tøff vinter med skitt, slaps og salt. Kontroller gummien for slitasje og bytt vindusviskere om nødvendig.

Når vindusviskerne er sjekket, er det på tide å gjennomgå maling og bilvinduer for mindre skader og steinflis. Det kan være veldig godt brukt.

– Hvis du oppdager skader før det utvikler seg, kan du spare mye penger, og det er mye billigere å reparere en enkelt steinflis i vinduet enn å erstatte den, sier Rasmus Boserup.

Når det gjelder malingen handler det om å få litt lakk på de mindre skadene som oppstår. Rust og skitt samler seg i hull, og det er større risiko for at malingen sprekker rundt de små skadene og utvikler seg, så en større maling er nødvendig.

Noen timer i vårværet forbereder bilen på sol og varmere temperaturer.

Læs også:

Han legger oppvasktabletter i toalettet: Se nå hva som skjer En brusetablett er en vanlig husholdningsartikkel som ofte brukes til å rengjøre proteser eller badet. Men visste du at en brusetablett også kan brukes til å friske opp toalettet ditt?
Forskere forteller: Derfor skal du ikke drikke kaffe om morgenen For å få mest mulig ut av effekten av koffein bør vi ifølge forskning vente flere timer før vi drikker den første koppen.