Når nordmenn vinner jackpot

09/08/2018 16:58

KC

Forbruk
Ja, det er stadig nordmenn som vinner store jackpot eller gevinster, men hva gjør de egentlig med pengene de vinner?

VI nordmenn er generelt sett et ganske fornuftig folkeslag. Vi har levd gjennom harde tider under 1 og 2 verdenskrig og gjennom industrialiseringen. Det var harde kår og vi lære å spare og sørge for at man gjorde det man kunne med de få ressursene man hadde. Men selv fornuftige Ola Nordmann kan miste hodet litt i blant og det er nok kjapt gjort når man vinner store summer som for eksempel 78 millioner kroner. Da har man heldigvis litt slingringsmonn så det er ikke så galt om man mister hodet litt. 

Tar ansvar for økonomien

Når man får så store summer inn på konto gjelder det å sørge for at man har gode rådgivere. Veldig mange velger å skaffe seg en regnskapsfører som kan gi hjelp til å ha kontroll over økonomien. Veldig mange sørger også for at de får seg en finansiell rådgiver som kan hjelpe dem å forvalte pengene så de vokser, ikke krymper. 

For mange handler det også om å kvitte seg med gjeld. Det er ganske normalt at man har en del gjeld i voksen alder, enten det er fra biler, hus eller andre eiendommer. Gjelden kan vokse med store renter, så det gjelder å kvitte seg med gjelden så fort man har mulighet til dette. 

Gjør gode investeringer

Når man vinner en jackpot så har man veldig mye penger til rådighet og det gjelder å ikke blåse av alt med en gang. Det er viktig å gjøre gode investeringer for å sørge for at man ikke går tom for penger. Når man får så store summer er det lett å tro det aldri blir tomt, men det kan faktisk skje om man tar mange dårlige avgjørelser. 

En ting mange velger å investere i er drømmeboligen. Når man først har penger vil man gjerne bo akkurat slik man ønsker å bo. Her i Norge er det også veldig populært å investere i fritidsbolig i fjellene eller ved sjøen, alt etter hva man foretrekker. Man kan også om man har penger til det, investere i utleieobjekter, enten enkeltvis eller i en bygård eller lignende. Eiendom har som regel en tendens til å vokse i verdi og det er derfor et naturlig objekt å investere i. 

Reise jorden rundt

En ting nordmenn elsker er å reise! Enten det gjelder å reise i Norge eller rundt om i verden. Så det er ganske naturlig å anta at det er noe veldig mange vil bruke noe gevinstpenger på. Hvem ønsker seg ikke å reise på safari i Afrika? Eller reise til Dubai og nyte ekstravagant shopping eller kjøre langs Route 66 i USA? Reise er jo en god ting, da får man opplevd andre kulturer og møtt mange nye og spennende mennesker. 

Gir bort pengegaver

Hvor mange ganger har ikke du snakket med de rundt deg og sagt at om du vinner millioner i lotto så skal det bli gaver på de som står deg nærmest? Det faller oss nordmenn naturlig å tenke på andre også når vi vinner store gevinster. Kanskje man har søsken, foreldre, barn eller barnebarn man har lyst til å hjelpe litt ekstra. Noen ønsker også å bidra til organisasjoner, religiøse grupper eller politiske partier. Da følger det som regel også med litt fordeler som skattefritak. 

God gammeldags sløsing

Ja, det finnes de som driver med dette og. Det trenger jo ikke være så fånyttes som det høres ut. En helt ny og flott bil for eksempel er ikke sløsing om du trenger en bil. Kjøper du derimot en Hummer, en Porsche og en Lambourgini har du nok tatt litt av. Det er jo ikke nødvendig å ta helt av selv om du har fått millioner av kroner på konto. 

En annen ting som er veldig populært å kjøpe når man plutselig får mye penger er klær, smykker og klokker av de dyrere merkene. Det er jo litt kjekt å fornye seg litt når man har fått en god del penger inn på konto. Det er da man gjerne har mulighet til å ta litt ekstra vare på seg selv, noe som ofte blir glemt eller valgt bort på grunn av dårlig råd.