Norges rareste hobbier

20/02/2018 22:45

KC

Forbruk
De fleste har en eller annen form for hobby, en aktivitet som gjennomføres på fritiden.

Noen foretrekker å tilbringe flere timer under pleddet på sofaen med en god bok og en kopp te, mens andre elsker adrenalinfylte hobbier som fallskjermhopping og klatring. 

Når man hører order ´hobby´ tenker mange på kjedelige samleobjekter som frimerker og mynter. Hobby er så mye mer; det kan være å samle på noe, være kreativ, være aktiv med en sport eller holde på med andre meningsfylte aktiviteter. Det finnes tusenvis av alternativer, og noen av dem er ganske merkelige. Vi skal se nærmere på noen av Norges rareste hobbier. 

Gal etter gris

Roy Andersen har alltid hatt en stor kjærlighet for griser, og har samlet på grisefigurer i mange år. Samlingen har nå fått plass i et eget hus, ved siden av garasjen. Inne i det nye huset på 35 kvadratmeter finner vi griser i alle mulige former og fasonger. Inkludert kunstgriser, sparegriser, kosegriser og lekegriser. Hvis Andersen ser en grisefigur i en butikk, må den kjøpes.  

Norsk grisefigurmuseum ble offisielt åpnet i 2015. Hvor en snor med wienerpølser ble klippet og dagens meny var selvsagt full av pølser og grisekjøtt. Museet er åpent når Roy er hjemme, og drømmen er å lage et enda større hjem til samlingen. Hvem vet, kanskje griseautomaten Piggy Bank fra Play'n Go er Andersens absolutte favoritt blant det enorme utvalget av spilleautomater. 

Et toalett fylt med ender

Det er over 25 år siden tobarnsfaren Claus Selle begynte å samle på badeender. Gjennom årene har han samlet opp nærmere 300 eksemplarer, hvor ingen er like. Det hele startet da han leide sin første leilighet som var utstyrt med badekar. Et badekar som skrek etter en badeand. Èn ble til to, to ble til 10 og i dag er det flere hundre ender å leke med. 

Når det ikke lenger var plass i badekaret fikk badeendene sitt eget galleri på do. Veggene som er fylt til randen med ender i ulike farger og fasonger fører til at mange bruker litt ekstra lang tid på toalettbesøket.  

Handlelapper setter kreativiteten i sving

Siden 2008 har Thora Støren (27) samlet på handlelapper som folk har mistet eller kastet. Basert på handlelisten lar hun seg inspirere til å tegne personen som har skrevet lappen. 

En lapp fikk henne til å se en stresset småbarnsmor som tydelig skulle handle ting til barna. Listen inkluderte kjeks, godteri, Cola og en boks Cottage Cheese. Tegningen viser en ung mor med et overgitt utrykk, hvor de to barna drar henne i hver sin arm og maser om godteri. Det er tydelig at hun gleder seg til å komme hjem. 

Selv om det er flere og flere som benytter mobiltelefonen til handlelister har ikke Støren merket nedgang i antall handlelapper. Mange er rablet ned på post-it lapper som tyder på at de er skrevet på jobb og handlingen skjer på veien hjem. 

Verdens merkeligste museer

Kunst, utstillinger og historie er det mange forbinder med museumsbesøk. Likevel er ingen grunn til at slike besøk skal være kjedelige. Ønsker du en annerledes opplevelse kan du stikke innom ett av de merkeligste museene i verden. 

Hva med gressklipper-museet i Southport like utenfor Liverpool. Her stilles det ut rundt 350 gressklippere, alt fra vintage modeller til kjendis-eide maskiner. Eller hva med å besøke et penis-museum? Blant annet har Fallosmuseet på Island mer enn 200 peniser til utstilling, inkludert dyrepeniser fra alle artene på øyen. 

Er du noen gang i Wisconsin må du stikke innom senneps-museet hvor de stiller ut hele 4800 ulike sennepssorter. Samlingen inkluderer produkter med emballasje fra 60 land og alle de amerikanske delstatene. Sentralt i Praha finner du tortur-museet, hvor det er mulig å ta en titt på 60 ulike torturredskap, de fleste fra middelalderen. 

Glad i pølser? Da er currypølse-museet stedet for deg. Tyskerne har dedikert et helt museum til sin kjærlighet for würst. Besøkende i Berlin kan glede seg currywurst-historien med en ekte pølse i hånden. Foretrekker du å være i Norge? Sjekk ut lutefiskmuseet i Drøbak. Et museum som er åpent året rundt og befinner seg i samme lokaler som Drøbak Akvarium. Her kan du også prøvesmake den lokale linjeakevitten som ros frem og tilbake over byens kloakkledning.