Skal bilen din vaskes? Da kan det hende at du bør vente

08/02/2024 15:00

Emma Sletta

Forbruk
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Vær nøye med bilvasken i kulda.

Om vinteren er det ekstra viktig å vaske bilen ofte.

Snø, skitt, slaps og salt sliter veldig på lakken på bilen.

Det skriver NAF i en pressemelding.

Det kan kanskje virke litt meningsløst å vaske bilen på denne årstiden, ettersom bilen blir veldig fort møkkete igjen. Man kommer imidlertid ikke unna at det er nå det er viktig med bilvask.

Verken billakken eller understellet på bilen din har godt av snø, slaps og salt. Asfaltrester etter piggdekk og annen forurensing er heller ikke bra for bilen.

- Med jevnlig bilvask og spyling av bilen forhindrer du rustskader på understell og bremseskiver. Lakken holder seg bedre og du får bedre sikt gjennom rene, snø- og isfrie vinduer, sier senior kommunikasjonsrådgiver Nils Sødal i NAF i pressemeldingen.

For kaldt for bilvask?

Du kan fint vaske bilen selv om det er en del kuldegrader ute. Er det minus 10 grader eller kaldere, kan det imidlertid være lurt å utsette bilvasken.

Silikonstift på dørpakninger og litt smøring av låser og hengsler forebygger fastfrysing.

- Hvis det er veldig kaldt kan du også la bilen stå inne i en varm garasje eller sette den i et oppvarmet parkeringshus et par timer, mens du gjør unna noen ærender, sier Sødal.

- Du må bare passe på å tørke ekstra godt av rundt dører, dørpakninger samt ladeluke eller tanklokk. Dette er deler som kan fryse fast når det er kuldegrader ute, sier Nils Sødal. 

Er snø i hjulbuene farlig? Maskinvask med god underspyling av bilen er nyttig for å bli kvitt saltet fra bilen.

Salt øker sjansen for rust, og spesielt bremseskiver, bremserør, understell og hjuloppheng er utsatt.