149 kroner for en baguette?! Her er sannheten om prisene på Gardermoen

28/05/2025 07:18

Yvonne

FORBRUKER
Foto: Catchlight/Avinor
Foto: Catchlight/Avinor
Prisnivået på Oslo lufthavn overrasker mange reisende – men nå kommer forklaringen. Samtidig er en rekke nye spisesteder på plass. Her er alt du må vite om den "nye" Gardermoen.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Har du nyllig fått både kaffen og regningen i halsen på flyplassen?

Du er ikke alene. Matprisene på Oslo lufthavn har skapt hoderysting i årevis – og nå i 2025 er nivået høyere enn noen gang. En enkel baguette med ost og skinke koster nå 149 kroner, en økning på hele 38 prosent siden 2021.

Men hvorfor er det så dyrt – og hva er nytt?

Helt nye spisesteder på flyplassen
De siste månedene har Oslo lufthavn vært gjennom en større oppussing og utskifting av spisesteder. Nå er en ny miks av norske og internasjonale matkonsepter på plass – med alt fra rask streetfood til vinbar og håndverksbakst.

Blant nyhetene finner du:

  • Tigerstaden Vinbar – serverer kortreist, norsk mat i arkitektoniske omgivelser inspirert av hovedstaden.

  • Asia Street Cooking – moderne asiatisk streetfood i ekspressfart.

  • MEL Norwegian Bakery – for deg som elsker ekte norsk bakst.

  • Trattoria Tavolare – italiensk mat med innland og utland i fokus.

  • Oslo Food Hub – nytenkende lunsj- og frokostkonsept.

Se full liste lenger nede i saken

Dette er grunnen til at du betaler mer
Ifølge Iskra Skram, fungerende leder for den kommersielle avdelingen ved Oslo lufthavn, er det flere årsaker bak de høye prisene.

"Mange spisesteder på flyplassen har samme priser som filialene sine i Oslo sentrum. Men det koster mer å drive her", sier hun til DinSide.

Blant de skjulte kostnadene nevner hun at lokalleien er høy fordi deler av inntektene går til å finansiere drift av mindre flyplasser i Norge. Prisnivået går også opp fordi det er mye ekstra arbeid med å ha et serveringssted på en flyplass. For eksempel må alle ansatte gjennom streng sikkerhetsopplæring og klarering, og hver eneste vareleveranse må røntgensjekkes før den slipper inn på området.

"Det er rett og slett dyrere og mer komplisert å drive her enn ute i byen", forklarer kommunikasjonssjef Monica Iren Fasting til avisen

Raspeballer? Nei takk
Nå som raspeballene og annen "ekte norsk husmannskost" er fjernet fra menyen på Gardermoen, er Tigerstaden Vinbar det eneste stedet på flyplassen som tilbyr et mer helhetlig, norskpreget matkonsept.

I stedet finner du en ny miks av norske og internasjonale matkonsepter – med alt fra rask streetfood til vinbar og håndverksbakst.

Se full liste her:

Kilde: Avinor