Enten du lager pastasaus, salat, brødskiver med ost – eller bare trenger noe å småspise på i farta – tomaten har blitt en uunnværlig del av norske kjøkken. Særlig småtomater som cherrytomater og perletomater har tatt av, og er nå i ferd med å danke ut de klassiske store tomatene i popularitet.
Småtomater vinner terreng
Vi spiser dem som snacks, har dem med i matpakken og strør dem over tacoen. Nordmenn har virkelig fått smaken på tomat – og nå viser det seg at det er de små som vinner mest terreng.
Ifølge en pressemelding fra Bama, peker både sunnere matvaner og økt norsk produksjon på hvorfor salget av småtomater nå overgår de klassiske tomatene.
"Tomat er i vinden som aldri før. Det som er unikt, er at småtomater i år vil stå for den største andelen av salget," sier Elisabeth Rittfeldt, tomatsjef i Bama.
Tomatprodusent Ola Sunde fra Orre på Jæren melder om rekordproduksjon og hele 500 tonn tomater bare fra sin egen gård. I år forventes det at over halvparten av tomatene i norske butikker vil være norskprodusert i år.
Den klassiske feilen mange gjør
Men selv om tomaten er elsket av mange – og bruken har eksplodert – er det én ting som kan ødelegge hele tomatopplevelsen. Og det er en vane mange av oss har uten å tenke over det.
Så hva er det du absolutt ikke må gjøre med tomatene dine?
"Det finnes bare én plass for tomater, og det er på kjøkkenbenken," slår tomatsjef Elisabeth Rittfeldt fast.
Den store tabben mange gjør, er å legge tomatene i kjøleskapet. Det ødelegger både smaken og konsistensen.
"Tomater skal alltid oppbevares i romtemperatur. Har du dem i kjøleskapet mister de den gode smaken, og teksturen kan bli ødelagt," sier Rittfeldt.