Alt for mange gjør denne tabben med vannkokeren: Kan gå ut over både smaken og helsa

26/06/2025 08:00

Yvonne

FORBRUKER
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Det er ikke så enkelt som man skulle tro.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Vannkokeren har blitt en fast følgesvenn på norske kjøkken. Ikke bare blant te-drikkere, men også for alle som setter pris på hvor raskt og enkelt det er å koke vann til alt fra gryter og supper til kaffetraktere og nudler.

Men selv om det kan virke som en banal oppgave å fylle opp kannen, trykke på knappen og vente noen minutter, er det faktisk én feil mange av oss gjør – uten å være klar over konsekvensene.

Det virker kanskje harmløst å trykke på knappen en gang til – men det kan være en dårlig idé.

Det skriver livsstilsmagasinet Botaniah.

Ikke kok opp vannet flere ganger
Har du for vane å koke opp det samme vannet igjen og igjen, fordi du glemte det første gang? Det er ikke nødvendigvis bare en dårlig vane – det kan faktisk påvirke både vannkvaliteten og smaken.

Når vann koker, fordamper enkelte gasser naturlig fra væsken. Det er helt normalt. Men lar du vannet stå i kokeren og koker det opp igjen senere, kan den kjemiske sammensetningen endre seg.

Vannet blir "dødere", som enkelte eksperter beskriver det, og det kan i noen tilfeller utvikles forbindelser som gir en mindre behagelig smak – eller i verste fall påvirker kvaliteten på vannet du drikker.

Stillestående vann – et hygienisk problem
Et annet problem oppstår når vann blir stående lenge i vannkokeren – gjerne over natta eller flere dager.

Da kan det samle seg støv eller bakterier fra omgivelsene.

Selv om du koker det opp igjen, er det ikke sikkert at alle uønskede stoffer forsvinner.

Det kan også gi ubehagelig smak og lukt, særlig om kokeren står i nærheten av mat eller søppel.

Dette bør du gjøre i stedet
For å sikre at du får best mulig kvalitet på vannet du bruker til kaffe, te eller mat:

  • Tøm vannkokeren etter hver bruk

  • Fyll alltid med friskt, kaldt vann fra springen

  • Unngå å koke opp igjen gammelt vann

Og et lite tips til slutt:

Unngå å bruke varmt vann fra springen, selv om det kan virke som en snarvei. Varmtvannstanker kan inneholde avleiringer, og det er tryggest å bruke kaldt vann og heller la kokeren gjøre jobben sin.

Læs også:

Levde 24 år i fangenskap: Sånn har Elisabeth Fritzl det i dag Mange av oss husker denne forferdelige saken. Elisabeth Fritzl var fanget i en kjeller i 24 år, av sin egen far. De siste mange årene har hun levd i frihet med en ny identitet.
Hvis du har denne linjen i håndflaten er du verdens heldigste Har du sett ordentligt på hendene dine i det siste? De kan fortelle deg hvor heldig du er!