Cateringfirma truer kundene sine med søksmål hvis de legger ut negative anmeldelser.
Å dele erfaringer på nettet er noe vi tar som en selvfølge. Men hos cateringfirmaet Délicieux, er det ikke bare velkommen – det kan koste deg dyrt.
Kunder som var misfornøyde og ville dele sin opplevelse på anmeldelsessider som Trustpilot, ble møtt med et overraskende krav i firmaets brukervilkår:
Hvis du legger ut en anmeldelse uten først å kontakte dem, må du være forberedt på konsekvensene.
Firmaet var så lei av negative tilbakemeldinger - som de mente var uriktige - og av at eventuelle nye kunder skal ta en avgjørelse basert på andres opplevelser uten at firmaet selv hadde fått mulighet til å rette opp i problemene.
Krever svimlende sum
Du vil nesten ikke tro hvor mye penger de krever fra de misfornøyde kundene som ønsker å dele sine opplevelser: hele 75.000 kroner i erstatning – pluss 5.000 kroner i dagbøter helt til anmeldelsen blir fjernet.
Dette kom frem i brukervilkårene på firmaets nettside, hvor det også sto at kundene måtte sende detaljert dokumentasjon og bilder innen 48 timer etter levering – ellers kunne anmeldelsen bli ansett som "udokumentert".
Det skriver Forbrukermagasinet Tænk som ikke er nådig i sin dom over firmaet.
Det er din rett
"Som forbruker har du full rett til å dele din ærlige opplevelse, og det kan ikke begrenses med trusler eller spesielle vilkår", sier seniorjurist Martin Bruun til bladet.
Også advokat Morten Ryberg Neess reagerer. Han sier vilkårene er i strid med markedsføringsloven, og at det er urimelig å forsøke å kneble kritikk på denne måten.
Etter medieomtale har det Københavnske firmaet Délicieux nå fjernet den kontroversielle formuleringen fra sine vilkår. I stedet står det nå at de kan gå til juridiske skritt dersom en anmeldelse inneholder direkte uriktige opplysninger.
Den nye formuleringen er mer innenfor, mener ekspertene – men saken setter søkelyset på hvor langt enkelte aktører er villige til å gå for å kontrollere omdømmet sitt.
Budskapet fra forbrukerorganisasjonene er tydelig: Du har lov til å si fra – også offentlig.
"Ingen bedrift kan tvinge deg til å være stille når du har en dårlig opplevelse. Og trusler om søksmål burde aldri brukes som skremsel", sier Martin Bruun.