Derfor må du for all del ikke kaste den tomme eggekartongen i ovnen

22/04/2025 16:01

Yvonne

FORBRUKER
Foto: Shutterstock
Påsken er over, eggene er spist – og du sitter igjen med en stabel eggekartonger. Men advarsel: Ikke kast dem i peisen!

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Etter en påske med rekordforbruk av egg – vi snakker over 20 millioner egg i Norge bare i løpet av påskeuken – er det mange som sitter igjen med en bunke tomme eggekartonger.

De er grå, laget av papp, og ser ut som perfekt opptenningsmateriale. Men det er faktisk en skikkelig dårlig idé å hive dem i ovnen eller peisen.

Kan slippe ut giftige stoffer
Selv om eggekartonger ser uskyldige ut, kan de inneholde trykkfarge, blekk og limstoffer som ved forbrenning slipper ut helseskadelige gasser som dioksiner og karbonmonoksid.

"Dioksiner er både giftige og kreftfremkallende", sier miljøkonsulenter til Dinside.no, som har omtalt problematikken tidligere.

Disse stoffene frigjøres når kartongene blir utsatt for høy varme – som i en vedovn eller peis – og kan være farlige både for deg og omgivelsene dine.

Øker risikoen for pipebrann
Men det stopper ikke der. Brenner du feil ting, som behandlet papp eller papir, bygger du også opp sot og kreosot i skorsteinen. Det kan i verste fall føre til pipebrann.

"Mange tenker at alt av papp og papir er greit å bruke som opptenningsmateriale, men det stemmer ikke. Kun rent, ubehandlet tre og avispapir er anbefalt", sier fagfolk til Startsiden.no.

Hva skal du gjøre i stedet?
Så, hva gjør du med kartongen etter at påskens eggefest er over? Du kildesorterer den, selvfølgelig!

Kartongen skal i papiravfallet, hvor den gjenvinnes og får nytt liv som emballasje – eller kanskje som en ny eggekartong.

Er du i det kreative hjørnet, kan du også bruke dem til hobbyprosjekter, dyrke urter i dem, eller bruke dem til maling og oppbevaring.

Men én ting er sikkert: Peisen er ikke stedet for dem.