Flysete-fella: Hvorfor det har blitt trangere i lufta?

02/05/2025 23:58

Hanne

FORBRUKER
foto: Shutterstock
Passasjerene blir større, så grunnen til krympingen er overraskende.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Har du lurt på hvorfor det føles som om flysetene blir stadig trangere – og hvorfor beina dine ikke lenger får plass under setet foran? Det er ikke bare innbilning. Flysetene har faktisk krympet. Og ironisk nok skjer det samtidig som passasjerene i gjennomsnitt har blitt større.

Det skriver Popular Science.

Slik startet krympingen
Alt startet med "Airline Deregulation Act" i USA i 1978. Før den tid var flyindustrien tungt regulert, med standardiserte tjenester, komfort og priser. Etter lovendringen ble markedet åpnet for fri konkurranse. I teorien skulle det gi lavere priser og bedre tjenester – men resultatet ble etter hvert det motsatte: tøff priskrig, færre nye aktører enn forventet, og stadig trangere forhold om bord.

Ifølge eksperter har flyselskapene utnyttet mangelen på krav til minimumssetestørrelser til å presse inn flere seter for å maksimere inntektene. I dag har mange store amerikanske selskaper mistet 2–5 tommer benplass og 2 tommer setebredde siden 1980-tallet. Budsjettflyselskaper som Spirit og Wizz Air tilbyr helt ned i 71 cm benplass – mot 89 cm tidligere.

Mer plass i teatre og biler – men ikke i fly
Mens seter i teatre, kinoer og biler har vokst i takt med befolkningens størrelse, har flysetene blitt mindre. Og det skjer samtidig som den gjennomsnittlige amerikanske voksne veier 6–7 kilo mer enn for 30 år siden. Resultatet? Mindre komfort, økt risiko for helseskader – og farligere evakuering ved nødssituasjoner.

Trange seter = helserisiko
Langvarig sitting i trange seter øker risikoen for blodpropp, særlig hos personer med overvekt. Dette kan føre til alvorlige tilstander som lungeemboli. I tillegg advarer eksperter om at de stadig trangere kabinene kan gjøre evakuering vanskeligere. Fly skal evakueres på 90 sekunder – men med trange rader, fulle fly og overfylte bagasjehyller blir dette stadig mer krevende.

En test utført av den amerikanske luftfartsmyndigheten FAA i 2019 konkluderte med at setestørrelse ikke påvirker evakueringstidene. Men eksperter stiller spørsmål ved realismen: Testene ble gjennomført med færre passasjerer enn i et fullsatt fly, og ingen deltakere var over 60 år, under 18 eller hadde funksjonsnedsettelser.

Hva kan du gjøre?
Selv om bransjen ikke viser tegn til å endre kurs, finnes det noen grep du kan ta:

  • Oppgrader til "Economy Plus" eller tilsvarende, om mulig – spesielt på lange reiser.

  • Stå opp og beveg deg jevnlig under flyturen.

  • Vurder blodfortynnende legemidler om du er i risikogruppen.

  • Vær bevisst på setevalg – og kjøp gjerne ekstra seteplass om det er mulig.

Flyreise har blitt billigere – men også trangere og potensielt farligere. Inntil bransjen tar grep, er det opp til hver enkelt å gjøre reisen så komfortabel og trygg som mulig.