E-postkontoen inneholder ofte langt mer personlig informasjon enn vi tenker over.
Du kan ha et sterkt passord og tofaktorautentisering aktivert, men det finnes fortsatt en innstilling det kan være verdt å kontrollere. Særlig hvis Gmail-kontoen din har vært i bruk i mange år.
Kvitteringer, bestillinger, private samtaler og informasjon om hvilke tjenester vi bruker kan ligge lagret i innboksen i årevis.
Derfor bruker mange sterke passord og tofaktorautentisering for å holde uvedkommende ute.
Men det finnes en helt legitim Gmail-funksjon som kan bety at en annen person har tilgang til e-postene dine uten å kjenne passordet ditt, skriver Nyheder24.
Sjekk denne innstillingen
Funksjonen heter e-postdelegering og er laget for at andre skal kunne hjelpe deg med å administrere innboksen.
Det kan for eksempel være nyttig dersom en assistent eller kollega skal håndtere e-post på dine vegne.
Ifølge Google kan en person som har fått delegert tilgang blant annet lese, sende og slette e-post fra kontoen.
Vedkommende trenger ikke passordet ditt.
I stedet logger personen inn på sin egen Google-konto og får derfra tilgang til Gmail-kontoen som er delt.
Kan ha blitt glemt
Det betyr ikke at det er et sikkerhetshull i Gmail.
Tilgangen må i utgangspunktet ha blitt gitt av brukeren selv. Problemet kan oppstå dersom du gjorde dette for flere år siden og siden har glemt det.
Kanskje en tidligere kollega fikk tilgang til innboksen. Eller kanskje du delte den med noen av praktiske årsaker og aldri fjernet tilgangen igjen.
Siden personen bruker sin egen Google-konto for å få tilgang, hjelper det ikke nødvendigvis å bare endre passordet ditt dersom delegeringen fortsatt er aktiv.
Det er derfor selve innstillingen som bør kontrolleres.
Slik sjekker du Gmail
Dette kan gjøres fra Gmail på en datamaskin.
Åpne Gmail og trykk på tannhjulet øverst til høyre. Velg deretter «Se alle innstillinger».
Gå til fanen «Kontoer og import».
Her finner du delen som viser hvem som eventuelt har fått tilgang til kontoen din. Dersom du ser en person eller konto som ikke lenger skal ha tilgang, kan delegeringen fjernes.
En delegert bruker får ikke full kontroll over Google-kontoen din. Personen kan for eksempel ikke endre passordet ditt, ifølge Google.
Men tilgangen til selve innboksen kan være omfattende.
Verdt å bruke noen minutter på
For de fleste vil kontrollen trolig bare bekrefte at ingen andre har tilgang.
Men dersom Gmail-kontoen har vært i bruk lenge, eller tidligere har vært brukt i forbindelse med jobb, kan det være spesielt nyttig å sjekke.
Google anbefaler også et eget sikkerhetssjekk dersom du mistenker at noen har fått uautorisert tilgang til kontoen.
Det tar bare noen få minutter å gå gjennom innstillingene. Og finner du en gammel delegering du ikke lenger trenger, kan du fjerne tilgangen med en gang.