Halvparten av alle nordmenn shopper her, men to av tre er misfornøyde

02/05/2025 19:58

Yvonne

FORBRUKER
Foto: Shutterstock
Nordmenn løper til to svært populære shopping-plattformer, men de fleste er misfornøyde etter handelen.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Skal vi stole på statistikken, så har norske kunder fått en ny favoritt når de skal handle. Vi strømmer til særlig to svært populære nettbutikker som reklamerer med billige varer, men svært mange ender opp med å bli misfornøyde når de får varene.

Vanlige klager inkluderer lav kvalitet (56 prosent), helseskadelige kjemikalier (54 prosent) og manglende bærekraft (50 prosent).

Likevel ser det ikke ut til å legge en demper på handlelysten.

Én vare per innbygger
I 2024 handlet nordmenn hele 16 millioner varer fra Temu, har vi her på Dagens skrevet tidligere i vinter.

Antallet tilsvarer over én vare per innbygger, og over halvparten av norske husstander har handlet fra Temu eller Shein i 2024, ifølge en undersøkelse Norstat har gjort.

PostNord rapporterer at Temu er nordmenns mest populære utenlandske nettbutikk, etterfulgt av Zalando og Amazon.

Mange angrer på kjøpene
Til tross for den store veksten, viser en fersk undersøkelse fra Prisjakt at hele 65 prosent av nordmenn som har handlet hos Temu eller Shein er misfornøyde med kjøpene sine.

Tallene er hentet fra en spørreundersøkelse med litt over 1000 respondenter, gjennomført av byrået Opinion, på vegne av Prisjakt.

"Temu har definitivt truffet en øm nerve i nordmenns pressede privatøkonomi. Men når så mange som to av tre slakter kvaliteten på varene de bestiller fra Kina, så spørs det jo hvor lenge norske forbrukere er villige til å la pris trumfe skyggesider som dårlig samvittighet, etikk og skranglete produkter", sier Christoffer Reina, norgessjef i Prisjakt til Tek.no.

Deler bekymringen
På Trustpilot-nettstedet skriver Temu at de følger "strenge retningslinjer" for å sikre kvaliteten på produktene sine.   

"Vi implementerer strenge retningslinjer og kontrolltiltak for å sikre produktkvalitet og nøyaktige produktbeskrivelser. Hvis du ikke er fornøyd med noen av produktene du har mottatt, kan du be om refusjon innen 90 dager etter kjøpet", står det.

Til tross for kritikken, har ikke norske myndigheter innført forbud mot netthandelsplattformene slik det planlegges i Sverige.

Statssekretær Kjersti Bjørnstad (Sp) i Klima- og miljødepartementet sier at de deler bekymringen, men at de heller ønsker å jobbe for felles europeiske løsninger. Hun oppfordrer nordmenn til å handle mer bærekraftig, for eksempel ved å kjøpe lokalt eller brukt.