Advarer: Ikke ta med deg pølsa til England

04/05/2025 13:02

Martine

FORBRUKER
Foto: ValeStock / Shutterstock.com
Storbritannia innfører forbud mot kjøtt og meieriprodukter fra Europa – også fra Norge.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Har du pleid å ta med deg ost, spekepølse eller skinke hjem fra ferie i Europa? Det kan det nå bli slutt på.

Ifølge DinSide har Storbritannia nemlig innført et nytt forbud mot innførsel av kjøtt og meieriprodukter fra europeiske land, for å hindre spredning av munn- og klovsyke.

Forbudet gjelder også for reisende fra Norge.

Glem nistematen
Fra 12. april ble det forbudt å ta med seg kjøtt eller meieriprodukter til Storbritannia – verken som gave eller matpakke.

Årsaken er frykt for at matvarer fra dyr som storfe, sau, geit og gris kan spre munn- og klovsyke. Har du en halv baguett igjen etter flyturen, må den kastes.

Blir du tatt med forbudt mat i bagasjen, kan det føre til beslag og bøter på opptil 5000 pund – nesten 70 000 kroner.

Barnemelk, medisinsk mat og enkelte bearbeidede varer som brød, kjeks og sjokolade er fortsatt tillatt.

Norge sier nei til forbud – foreløpig
Mattilsynet opplyser at Norge ikke har planer om lignende regler.

Produkter fra godkjente og merkede virksomheter er fortsatt tillatt å ta inn i landet.

Produkter uten merking eller opprinnelsesinformasjon – som hjemmelaget spekemat eller varer fra markeder – er allerede forbudt å ta med inn i Norge.

Sykdommen truer husdyr – ikke mennesker
Munn- og klovsyke smitter klovdyr, men er ikke farlig for mennesker. Det nye britiske forbudet bygger på tidligere restriksjoner mot flere europeiske land som blant annet Tyskland og Østerrike.

Ifølge Mattilsynet har Norge vært fri for sykdommen siden 1952.

Så neste gang du pakker kofferten – la spekepølsa bli igjen. Det siste du vil er at den ender opp med å koste deg mer enn hele ferien.

Pakk lett, dropp pølsa – og god tur!