Mange vegrer seg for å si fra når de opplever ubehagelige eller upassende spørsmål under jobbintervju. En av grunnene kan være at mange ikke kjenner til hvilke rettigheter de har.
Ifølge en undersøkelse fra Arbeidsforskningsinstituttet fra 2021, har én av ti kvinner blitt spurt om graviditet eller familieplaner i intervju. Er det innafor?
Magasinet Fri Fagbevegelse har dykket ned i dine rettigheter i forhold til familieplanlegning og jobb, og mange blir overrasket over svarene på hva lovverket sier.
Advokat Tina Storsletten Nordstrøm i Fagforbundet peker på at mange ikke ønsker å lage "bråk", og derfor velger å tie.
Hun understreker likevel at lovverket er svært tydelig: Spørsmål om graviditet og familieplanlegging hører ikke hjemme i et jobbintervju, og det er aldri lov å diskriminere noen på bakgrunn av dette.
Ikke alle spørsmål er lovlige
Under et jobbintervju er det naturlig at arbeidsgiver ønsker å bli kjent med deg som kandidat. Men det finnes klare grenser for hva som er tillatt å spørre om.
Spørsmål om graviditet, adopsjon eller planer om å få barn er ikke lovlige. Dette gjelder uavhengig av kjønn og er forankret i likestillings- og diskrimineringsloven.
Det er heller ikke lov å hente inn opplysninger om familieplanlegging i forkant av en ansettelse. Likevel viser erfaring at slike spørsmål fortsatt forekommer.
Derfor er det viktig å vite at du som arbeidssøker ikke har noen plikt til å svare, og at du når som helst kan styre samtalen tilbake til det intervjuet faktisk skal handle om: kvalifikasjonene dine.
Kjenn dine rettigheter
Både arbeidsgivere og søkere har ansvar for å sikre et rettferdig ansettelsesforløp. Hvis du opplever å bli spurt om ulovlige forhold, bør du vurdere å dokumentere situasjonen og ta kontakt med fagforening eller Likestillings- og diskrimineringsombudet.
Husk: Det er aldri lov å la være å ansette noen fordi de er gravide eller planlegger å få barn. Vær trygg på at loven er på din side.