Forside FORBRUKER Mattilsynet slår alarm: Farlige bakterier funnet hos flere norske kjøttprodusenter

Mattilsynet slår alarm: Farlige bakterier funnet hos flere norske kjøttprodusenter

Her er kjøttproduktene Mattilsynet advarer mot.

Akkurat nå leser andre

De fleste regner med at matvarene man kjøper i butikken er trygge.

Du tar med deg vakuumpakket skinke, salatkylling eller spekepølse og tenker ikke mer over det.

Men nå slår Mattilsynet alarm etter at flere sykdomsutbrudd de siste årene har koblet norske kjøttprodukter til alvorlig sykdom.

Derfor gjennomførte de et omfattende tilsyn i 2024 og 2025.

Nå offentliggjøres rapporten etter tilsynet, og resultatet er alarmerende: Flertallet av produsentene hadde alvorlige mangler.

Feil hols halvparten

Les også

Tilsynet omfattet 83 virksomheter som lager spiseferdige kjøttprodukter – mat du kan spise rett fra pakken, uten å varmebehandle.

Mattilsynet ville finne ut om produsentene har tilstrekkelige rutiner for å beskytte mot farlige bakterier som Listeria, Yersinia og Salmonella.

Det handler rett og slett om maten er trygg nok til å spise.

Etter gjennomgangen fikk hele 55 av virksomhetene en form for reaksjon fra Mattilsynet.

De fleste feilene var knyttet til mangelfulle fareanalyser og dårlig styring med risiko i produksjonen. Dette er grunnleggende tiltak som skal sikre at bakterier ikke sniker seg inn i matvaren underveis.

Les også

«Funnene viser at virksomhetene må legge større vekt på målrettet prøvetaking og ha god bevissthet om hvilke farer som kan følge med en råvare inn i, eller introduseres under, produksjonsprosessen», skriver Mattilsynet i rapporten.

Skinke og salatkylling verst

I tillegg ble det avdekket svikt i prøvetaking og dokumentasjon, noe som gjør det vanskelig å oppdage feil tidlig.

Hos flere av virksomhetene var også lagring og håndtering av ferdige produkter kritikkverdig.

Alt dette øker risikoen for at bakterier overlever i maten – og havner på din tallerken.

Mattilsynet peker spesielt på produkter som skivet skinke og salatkylling, som ofte spises uten videre behandling.

Les også

Disse produktene har lang holdbarhet, men er svært sårbare dersom renhold og kontroll ikke er på topp.

Selv små mengder bakterier kan gjøre deg syk, og for enkelte – som eldre, gravide eller personer med svekket immunforsvar – kan det få alvorlige konsekvenser.

Lang vei å gå

Samtidig er det verdt å merke seg at 24 virksomheter besto kontrollen uten avvik.

Det viser at trygg produksjon er fullt mulig – men også at altfor mange fortsatt har en lang vei å gå.

Mattilsynet lover oppfølging og flere risikobaserte tilsyn fremover.

Les også

Forbrukere bør være oppmerksomme på hvilke produkter de kjøper, og ikke minst hvordan de håndterer dem hjemme. Selv om butikkhyllene ser trygge ut, er det ikke alltid det du får med deg hjem er helt risikofritt

Ads by MGDK