Produktet selges i en lang rekke frittstående grønnsaksforretninger over hele landet.
Akkurat nå leser andre
Flere og flere nordmenn velger å handle frukt, grønt og eksotiske matvarer i frittstående grønthandlere landet rundt.
Her finner man ofte billigere grønnsaker og mat man ikke nødvendigvis finner i kjedebutikkene.
I takt med at nordmenn lar seg inspirere til å lage retter de har fått på ferie eller oppskrifter de har sett på YouTube, og at folk med røtter utenfor Norge ønsker å lage mat fra utlandet, har flere og flere tidligere ukjente produkter funnet veien inn på kjøkkenet.
Ett av disse produktet er smør-alternativet Ghee som brukes både i matlaging og baking.
Helsefarlig innhold
Nå tilbakekaller Mattilsynet Abeer vegetable Ghee, 1 kg, fra Oman, på grunn av helsefarlig innhold.
Les også
Foodpack Trading AS oppfordrer forbrukere til å levere varen tilbake til butikken der den ble kjøpt.
Det er funnet det helsefarlige stoffet 3-MCPD (3-monochlor-1,2-propanediol) i et parti Abeer vegetable Ghee.
3-MCPD er et prosessfremkalt stoff. Det vil si at det dannes under produksjonen av varen. Disse forurensningene oppstår ved kjemiske endringer i stoffene som allerede er i maten, som regel som en følge av ulike typer varmebehandling.
For at mat og drikke skal være trygge, er det utarbeidet grenseverdier for at innholdet av 3-MCPD ikke skal utgjøre en helsefare. I dette produktet er det innhold av 3-MCPD over grenseverdien, noe som utgjør en helsefare.
Varen er solgt til frittstående dagligvarebutikker og frukt- og grøntbutikker over hele landet.
Et alternativ til smør
Les også
Selv om Abeer Vegetable Ghee kanskje ser ut som smør ved første øyekast, er det et plantebasert fettprodukt med mange bruksområder på kjøkkenet.
I mange kulturer brukes det som et alternativ til smør eller margarin, spesielt i retter som krever høy varme.
Det egner seg ypperlig til steking, fritering og sautering, fordi det har et høyt røykpunkt og gir maten en rik, fyldig smak uten å svi.
I tillegg brukes det ofte i baking, hvor det kan gi bakverk en mykere konsistens og dypere aroma – helt uten meieriprodukter.
Mange velger også å røre inn en teskje ghee i ris, gryter eller supper som en siste touch for ekstra smak.
Les også
For de som følger en vegansk eller melkefri diett, fungerer Abeer Vegetable Ghee som et allsidig og praktisk alternativ i alt fra hverdagsmat til tradisjonelle retter.
