Fiskeridirektoratet slår alarm etter å ha sett flere forsøk på å selge fisk i kjøp- og salgsgrupper på Facebook. Og nei, det hjelper ikke at du bare "vil bli kvitt litt ekstra fisk" etter en god helg på sjøen. Det er ulovlig, punktum.
"Uten løyve har du ikke lov til å selge fisk du har fisket som privatperson eller fritidsfisker. Dette gjelder uansett om det er torsk, sei, krabbe eller noe annet – og uansett hvor billig du legger det ut", skriver direktoratet på Facebook.
Kan få utstyret beslaglagt
For mange kan dette komme som en overraskelse. Kommentarfeltet under direktoratets advarsel har eksplodert med reaksjoner.
"Det er det dummeste jeg har hørt," skriver en person. En annen mener reglene er helt på jordet:
"Seriøst noe dusteri som cirka ingen kommer til å følge."
Men Fiskeridirektoratet er krystallklare: Ulovlig salg av fisk kan føre til inndraging av fiskeutstyr og bøter eller straff. Køper du ulovlig fisk, kan du faktisk selv bli holdt ansvarlig.
Derfor finnes regelen
Hvorfor så strengt? Jo, direktoratet peker på at reglene skal beskytte fiskeressursene våre. Når fisk selges svart, får ikke myndighetene oversikt over uttaket fra havet. Det kan i verste fall true bestanden av viktige arter som torsk og sei.
"Køp fisken din fra lovlige utsalg. Da er du trygg på at alt går riktig for seg, og at vi tar vare på fiskeressursene på en god måte", skriver direktoratet.
Hva skjer med fiskelykken nå?
Mange mener regelverket er for strengt, og diskusjonen går hett i sosiale medier. Likevel er reglene tydelige: Skal du selge fisk, må du ha lovlig løyve. Har du fanget mer enn du klarer å spise selv, må du heller gi bort til venner eller familie – ikke legge det ut til salgs.
Neste gang du drar hjem med full bøtte, husk dette: Den eneste som skal få torsk til spotpris er svigermor – ikke tilfeldige kjøpere på nettet.