Nesten alle gjør feil: Husk dette når du kaster batteriene for å unngå brannfare

08/05/2025 08:26

Yvonne

FORBRUKER
Foto: Batteriboksen
Hvis du glemmer det, risikerer du at de begynner å brenne.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Alt fra spillende bursdagskort, blinkesko, barberhøvler, såpedispensere, hageslanger og til og med barnevogner, kan ha batterier. Så det er ikke så merkelig at mange innimellom gjør feil når de skal kvitte seg med batterier som ikke virker mer.

Mange vet det ikke
Batterier på avveie kan kortslutte, bli skadet og føre til brann både hjemme hos deg eller på returpunktene hvis du ikke husker denne viktige detaljen.

Nesten 85 prosent av alle brannene i gjenvinningsbransjen skyldes batterier på avveie.

Årsaken er at mange slett ikke er klar over at de skal gjøre en liten, men viktig ting med batteriene før de avleveres i sikker embalasje.

Brannfare
For 13 år siden var det lov å kaste batteriene i restavfallet, men slik er det ikke lenger.

Mange har fått med seg at de skal levere batteriene til gjenvinning separat. Likevel ender alt for mange batterier fortsatt i restavfallet. Faktisk kastes så mange som 6.000 batterier feil hver eneste dag - og det er bare i Oslo.

Årsaken kan enten være uvitenhet, en forglemmelse eller at man ikke forstår alvoret ved å kaste batteriene sammen med alt det andre avfallet.

Selv om mange er klar over faren, og faktisk kaster batteriene separat, er tusenvis ikke klar over at de må gjøre en liten ting med batteriene før de kastes.

Hvis man glemmer det, risikerer man at de selvantenner.

Har lansert en egen boks
Det er to viktige grunner til at du ikke bør kaste batteriene sammen med annet avfall.

For det første så handler det om bruk av ressurser. Et brukt batteri har ingen verdi for deg, men batteriene kan materialgjenvinnes og blir til nye ressurser. Miljøet vinner alltid på at batteriene resirkuleres riktig.

Men hvordan samler og oppbevarer man batteriene best frem til de skal leveres på et returpunkt?

En mulighet kan være en batteriboks. Nylig vant selskapet Whtif Brannvernforeningens innovasjonspris med Batteriboksen.

Idéen bak Batteriboksen fikk René Depuis, produktansvarlig i Whtif, under pandemien.

"Guttungen stod der med de brukte batteriene til gamingkontrolleren. Jeg var kjent med farene rundt batterier på avveie, og tenkte at det måtte gå an å lage en enkel og trygg løsning så batteriene faktisk blir teipet og gjenvunnet. Og det mener jeg vi har klart", sier han om hvordan han fikk ideen.

På dette bildet har et batteri selvantent i søpla.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Foto: Batteriboksen

Husk å teipe
Og det er nettopp det med å teipe som er det sentrale punktet. Boksen tåler at batteriene oppbevares sammen uten å selvantenne. I tillegg har den en teipdispenser festet til boksen.

For svært mange er ikke klar over - eller forstår ikke viktigheten av - at alle batteriene skal teipes før de kastes.

Et brukt batteri er ikke helt tomt for strøm. Noe så enkelt som stålull, tyggegummipapir eller aluminiumsfolie kan kortslutte batteriet, skape varmgang og brann.

Og utsettes batteriene for ytre påkjenning ved at de kastes feil, kan søppelbilen også ta fyr.

For å unngå det, skal man alltid ta teip på begge polene.

Læs også:

Kast aldri oljens plasthette: Den har en funksjon som veldig få er klar over Du vet sikkert ikke at plastlokket kan være gull verdt for deg.
Fluene hater denne planten: Derfor bør du ha den hjemme En tradisjon har gått tapt over tid, men det betyr ikke at den fortsatt ikke fungerer. Det krever bare at du plasserer en bestemt plante i vinduet da den holder fluene unna.