Endelig gode nyheter for landets uføre! Snart kan de som har helse og kapasitet til å jobbe litt ved siden av trygden, tjene mer uten å bli trukket i utbetalingen.
Et flertall i Stortingets arbeids- og sosialkomité har gått inn for å øke fribeløpet – altså hvor mye en ufør kan tjene før trygden blir redusert. Det bekrefter stortingsrepresentant Mímir Kristjánsson (Rødt) på Facebook.
"Dette betyr mye for de det gjelder, og det gir i alle fall meg troa på at politikk fungerer", skriver han.
Dagens grense: Under 48.000 kroner
Hittil har fribeløpet vært på på 0,4 G. Tjener man over dette, kuttes trygda med cirka 66 kroner for hver ekstra hundrelapp.
Grunnbeløpet (G) i folketrygden ble i mai 2025 økt til 130.160 kroner, og det er dette beløpet alt regnes ut fra.
Det betyr at mens beløpet hittil har ligget på knapt 48.000 kroner, er det fra mai i år allerede økt til 49.611 kroner.
Politikerne vil nå øke beløpet ytterligere.
Unn deg litt hverdagsluksus med en ny massasjestol for avslapning og velvære
Produkt
Navn
Pris
Forhandler




Rødt, SV og Sp vil øke kraftig
Rødt foreslår å øke fribeløpet til 1 G, altså 130.160 kroner. SV og Senterpartiet støtter dette, og det er bred politisk enighet om at dagens nivå er for lavt.
Foreløpig er det ikke bestemt nøyaktig hvor mye fribeløpet skal økes, men flertallet i komiteen er enige om at det må bli høyere enn i dag.
Belønning, ikke straff
Målet med økningen er å gjøre det lettere for uføre som ønsker å bidra i arbeidslivet, uten å bli økonomisk straffet for det.
Mange uføre opplever i dag at det knapt lønner seg å jobbe litt ekstra, og flere har måttet si nei til jobbtilbud fordi inntekten ville spist opp trygda.
Regjeringen har vært skeptisk
I statsbudsjettet for 2025 valgte regjeringen å ikke gjøre endringer, etter anbefaling fra Statistisk sentralbyrå (SSB). De mente at fribeløpet burde ligge omtrent der det er i dag.
Statssekretær Ellen Bakken (Ap) har tidligere uttalt at regelverket i hovedsak fungerer godt, og har vist til SSB-rapporten som begrunnelse for å holde igjen.
Nå kan det likevel se ut til at trykket fra Stortinget tvinger fram en endring.