Så mye dyrere blir plastposene nå

10/04/2025 08:46

Yvonne

FORBRUKER
Foto: Rema 1000
Fra 1. april må du ut med mer for plastposen i butikken. Nå håper Handelens Miljøfond at det får folk til å tenke seg om før de griper etter den grønne klassikeren.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Plastposer har lenge vært et miljøtema – og nå tar Handelens Miljøfond nok et grep for å få ned bruken.

Målet er ambisiøst: Innen utgangen av 2025 skal hver nordmann bruke maks 40 plastposer i året.

Til sammenligning brukte vi i snitt 104 poser per person i 2023, og Norge er dermed fortsatt blant de verste i Europa på plastposeforbruk.

Én krone dyrere fra 1. april
Fra og med 1. april øker kontingenten som butikkene betaler til Handelens Miljøfond – fra 3 til 4 kroner per pose. For deg som forbruker betyr det én ting: Prisen på plastposer i butikk går opp fra rundt 5,50 kroner til cirka 6,50 kroner per stykk.

Flertallet av dagligvarekjedene er medlem i fondet, så prisøkningen vil merkes over hele landet.

Tidligere økninger har hatt effekt
Dette er ikke første gang plastposene har blitt dyrere.

Da kontingenten ble doblet fra 1 til 2 kroner i 2022, falt forbruket med nesten 100 millioner poser det året. Både REMA 1000, Coop og NorgesGruppen meldte da om markant nedgang i antall solgte poser.

Den økende prisen har altså effekt – og det håper fondet skal fortsette.

Nordmenn i europatoppen
Selv med nedgang ligger Norge fortsatt høyt på plastposestatistikken. Til sammenligning brukte svensker i snitt 102 poser i fjor, dansker 80 – og tyskerne bare 24.

EUs mål er 40 poser per innbygger i året, og det er nettopp dette målet Norge nå prøver å innfri – gjennom å gjøre posene dyrere og mindre tilgjengelige.

Handlenett som alternativ
Forbrukere oppfordres nå til å velge gjenbrukbare alternativer. Flere kjeder tilbyr rimelige handlenett i tekstil, resirkulert plast eller papir. Mange har også fått vanen med å bruke poser flere ganger – både som søppelposer og til andre formål.

Handelens Miljøfond håper prisøkningen gjør det enda lettere for folk å ta miljøvennlige valg i hverdagen.

"Når posene blir dyrere, tenker flere seg om to ganger. Det er bra for både naturen og framtida", uttalte fondets direktør tidligere i år.