Skandinaviske reisende reagerer på telefonkontroller i USA: – Overdrevent og ubehagelig praksis

30/04/2025 19:30

Hanne

FORBRUKER
foto: Shutterstock
Utenriksdepartementet i Danmark advarer alle reisende.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Utenriksdepartementet i Danmark har oppdatert sine reiseråd for USA og advarer nå om at amerikanske myndigheter i enkelte tilfeller kan kreve innsyn i innholdet på reisendes mobiltelefoner og andre elektroniske enheter ved innreise.

Det skriver DR.

Oppdateringen har vakt reaksjoner blant reisende på vei fra København til USA. Københavns Lufthavn er avgangs-lufthavn for mange reisende til USA. Flere mener kontrollene er for inngripende og at praksisen utfordrer personvernet. Enkelte er også forbauset over mengden informasjon de allerede har måttet oppgi for å få forhåndsgodkjenning til innreise.

Bakgrunnen for retningslinjene er at amerikanske myndigheter står fritt til å fastsette regler for inn- og utreise. De avgjør også hvem som får adgang til landet. Dersom formålet med reisen oppgis feil, eller man tidligere har oppholdt seg for lenge i USA, kan man risikere å bli avvist eller utvist. Det samme gjelder hvis man for eksempel har fått en dom i USA. Formål som utdanning, arbeid eller frivillig innsats er ikke tillatt under ESTA-ordningen og krever visum.

Oppmerksomheten rundt praksisen økte etter at en fransk forsker ble nektet innreise til USA etter at myndighetene fant kritiske uttalelser om Trump-administrasjonen på vedkommendes telefon.

Dansk Erhverv, en næringslivsorganisasjon, oppfordrer nå sine medlemmer til ekstra varsomhet ved reiser til USA. Enkelte forretningsreisende har blitt avvist fordi hensikten med reisen ikke ble tydelig kommunisert ved grensekontrollen. Organisasjonen mener det er klokt at reiseveiledningen nå er blitt oppdatert, slik at både turister og forretningsfolk kan være bedre forberedt på strenge innreisekrav.

De råder særlig personer med følsom informasjon, offentlige roller eller tilknytning til land med anspent forhold til USA, til å være bevisst på hvilket innhold som ligger lagret på enhetene de tar med seg inn i landet.

DR har kontaktet Utenriksdepartementet for en nærmere kommentar til hva den nye veiledningen konkret innebærer for reisende, og om departementet har mottatt henvendelser fra dansker som har blitt berørt.