Vi nordmenn er vanedyr, og alle som har jobbet med å lansere nye produkter vet at det kan være vanskelig å endre forbrukernes vaner.
Gjennom 40 år har Bremykt vært nordmenns favoritt når man skal ha smør på brødskiva, i følge Fjordland.
Så hvordan endrer man det?
"Bremykt har vært en folkefavoritt i flere tiår, og med det også en bidragsyter til mettet fett i norsk kosthold. Ved å lansere Bremykt Mykere, en variant med mer rapsolje og mindre meierismør en originalen, har Fjordland klart å vri forbruket over til en folkefavoritt med mindre mettet fett. Bremykt Mykere har vokst for hvert år og utgjør nå hele 40 % av Bremykt-salget totalt", sier leder for markedavdelingen, Irene Wegner Adolfsen.
Denne uken fikk Fjordland andreplass i intensjonsavtalens utmerkelse for sunnere produkter på UMAMI-messen på Lillestrøm.
Gjennom lanseringen av Bremykt Mykere har Fjordland klart å vri forbruket over til en smørblanding med mindre mettet fett og med det spart 558 tonn mettet fett i markedet siden 2018.
"Mange som jobber i bransjen vet at det ikke er enkelt å vri forbruket over til et annet alternativ, men det har vi klart gjennom å levere på flere forbrukerfordeler; et produkt som smaker like godt, er enda mer smøremyk og med mindre mettet fett", sier leder team meieri Christian Seeberg.
Så ved å satse på mindre fett uten å gå på kompromiss med smak, har Fjordland klart å endre nordmenns smør-vaner.
"Bremykt Mykere er et godt eksempel på hvordan vi klarer å møte forbrukerens behov, samtidig som vi beveger oss i riktig retning med folkehelsearbeidet", sier fagleder for ernæring- og bærekraft, Elisabeth Hurum