Nesten alle nordmenn oppbevarer gulerøttene samme sted – men den vanen bør endres.
Akkurat nå leser andre
Er det én ting som kan få middagsstemningen til å flate ut, så er det slappe eller slimete gulerøtter – og så snart du har begynt å skjære i dem, er det for sent. Hvor irriterende er det ikke når de fine, knasende gulpeene mister gnisten bare noen få dager etter kjøp?
Den enkle genistreken du (kanskje) ikke kjenner
Danskenes svar på Mattilsynet, Fødevarestyrelsen, har nettopp delt et supersimpelt, men effektivt tips i sosiale medier. Du kan se videoen lenger nede i artikkelen.
Tipset er like enkelt som det er genialt og kan redde mange en middag eller matpakke.
Ikke legg dem rett i kjøleskapet
I stedet for å legge gulerøttene i kjøleskapet i den posen de var i da du kjøpte dem, bør du gjøre et lite grep som vil forlenge levetiden til grønnsakene betraktelig.
Legg et par ark kjøkkenrull i posen sammen med gulerøtter (og gjerne pastinakker eller andre fuktfølsomme grønnsaker), oppfordrer sunnhetsmyndighetene.
Les også
Kjøkkenrullen absorberer fuktigheten og hindrer kondens – det holder grønnsakene mye lenger friske.
Husk bare at rullen bør være merket med Svanemerket eller glass‑og‑gaffel‑symbolet, slik at du unngår uønsket kjemi i matvarene.
Ekspertenes dom
Ekspert på matsvinn Kate Fenwick tipser om at det aller beste er å legge gulerøttene i en lufttett beholder med et stykke kjøkkenrull i bunnen – da kan de holde seg like friske som da de ble kjøpt, opptil seks uker.
Et tips som sparkes i gang hjemme hos mange grøntentusiaster!
Noen flere enkle triks som funker
- Fjern de grønne toppene – de suger fukt ut av roten og gjør at gulrota raskere visner.
- Perforer plastposen med små hull – det gir luft og reduserer fare for kondens i posen.
- Rundt 0–4 °C er ideell temperatur i kjøleskapet. Oppbevar gulerøttene i grønnsaksskuffen med høy luftfuktighet.
- Og hold dem unna frukter som epler og bananer – etylen fra frukt fremskynder modenhet og forringels
Du kan se videon her: