Bunaden tåler mye, men ikke alt. Pølse, rødvin og høy promille er gjengangere i skadejournalene – og ekspertene har ett klart råd: Ta det litt rolig.
Den 17. mai nærmer seg, og det samme gjør de årlige pølsesøl, stakkesnubling og sølvdrama. For mange er bunaden et klenodium, arvet eller spesialsydd, og verdt både en og to månedslønner. Likevel tar overraskende mange sjanser med festplagget på nasjonaldagen.
"Det er merkelig hvor lite folk tenker seg om på 17. mai. Mange har bunader som har gått i arv i generasjoner, men så går rullegardinen helt ned", sier Lill Cecilie Bjørndal Klementsen, fagsjef i Frende Forsikring.
Rekordpågang for reparasjoner
Hos Norskflid Husfliden i Bergen melder de om travle tider.
"I år har vi hatt rekordmange oppdrag både når det kommer til reparasjoner og omsøm", sier daglig leder Irene Tørhaug, som anslår at det finnes omtrent tre millioner bunader i norske hjem.
De vanligste bunadsskadene inkluderer rifter i stakken, sølvtap, flekker fra pølser og is, og ikke minst svimerker fra sigaretter. Oljesøl fra sykkelen og møllskader kommer også høyt opp på skadelista.
Små reparasjoner koster fra rundt 1.100 kroner, men om du må erstatte hele skjorta, kan det fort koste mellom 11.000 og 15.000 kroner.
De beste (og enkleste) tipsene
Frende Forsikring har laget en liste over klassiske skadefeller – og hvordan du unngår dem:
Gå rolig med is og pølse – gjerne i motsatt retning av barnefamilier
Hold deg unna skarpe murkanter og hjørner – en klassiker i revnesegmentet
Begrens alkoholinntaket – promille + bunad = dårlig kombo
Regn? Bruk cape, ikke paraply – den siste er upraktisk både i tog og i kø
Pass på sigarettene – ingenting svir så vondt som et brent bringedukbroderi
Forsikring hjelper – men ikke alltid
En god innboforsikring kan gi deg dekning, men ikke hvis du er ute og danser på fest. Uhellsdekning kan hjelpe, men har som regel en sumbegrensning og egenandel. Reiseforsikring? Den dekker ikke selvforskyldt fyllerør.
Vil du være helt trygg, kan en egen bunadsforsikring være smart – men uansett hva du velger, er rådet fra ekspertene enkelt:
"Ta vare på bunaden – og drikk litt mindre. Det lønner seg", sier Klementsen.