Bjørn Maars Johnsen – landslagets ukjente amerikaner

12/06/2017 10:15

PA

Fotball
Om du har hørt navnet før har du mest sannsynlig spilt litt for mye Football Manager. Maars Johnsen er et av de nyeste tilskuddene i den norske landslagstroppen i fotball, etter at landslagstrener Lars Lagerbäck kalte han inn til de neste kampene mot Tsjekkia og Sverige. Johnsen sin vei til A-landslagstroppen er det man trygt kan kalle utradisjonell. Født i New York av sin amerikanske mor og norske far startet han sin fotballkarriere ved å spille for skolelaget på Jesse. O. Sanderson High School. Men hans profesjonelle karriere startet faktisk i Norge, først på juniorlaget til Vålerenga, så for Tønsberg i andre divisjon i 2011. På rundreise Siden har Johnsen vært på en aldri så liten europaturné. Først i spansk tredje- og andredivisjon for lagene Antequera Baleares, så i portugisisk andre- og førstedivisjon for henholdsvis Louletano og Atlético CP. Hos sistnevnte gjorde han det relativt bra med 14 mål på 27 kamper. Så bra at norsk-amerikaneren i 2014 fikk sin første sjanse til å spille i en europeisk toppdivisjon. Den bulgarske vel og merke, for toppklubben Litex Lovech. Men det er først etter den siste overgangen til den tidligere storklubben Hearts of Midlothian i skotsk premier league at karrieren har skutt fart. Med 6 mål på 22 kamper fra start har Johnsen av skotske medier blitt omtalt som en av de beste signeringene i årets sesong. Uro i klubben Selv amerikanske medier har fått øynene opp for den 195 cm høye spissen, og enkelte som følger fotball i USA tett har antydet at han bør være aktuell for det amerikanske landslaget. Det blir uansett uaktuelt om Maars Johnsen skulle få spille på lørdag mot Tsjekkia, noe som er sannsynlig da Joshua King er ute med skade og de to er relativt like i spillestilen. Fremtiden til Maars Johnsen er derimot usikker, spesielt etter en krangel med Hearts manager Ian Cathro i pausen i en kamp mot St. Johnstone 17. mai. Selv sier han at han ikke er sikker på hvor han spiller neste sesong, og at det er flere klubber som har tatt kontakt. Med en eventuell landslagsdeby for Norge ser uansett fremtiden lys ut for den høyreiste kraftspissen, og livet i skyggen av spillere som Alexander Søderlund, Joshua King og Adama Diomandé er historie.

Om du har hørt navnet før har du mest sannsynlig spilt litt for mye Football Manager. Maars Johnsen er et av de nyeste tilskuddene i den norske landslagstroppen i fotball, etter at landslagstrener Lars Lagerbäck kalte han inn til de neste kampene mot Tsjekkia og Sverige.

Johnsen sin vei til A-landslagstroppen er det man trygt kan kalle utradisjonell. Født i New York av sin amerikanske mor og norske far startet han sin fotballkarriere ved å spille for skolelaget på Jesse. O. Sanderson High School. Men hans profesjonelle karriere startet faktisk i Norge, først på juniorlaget til Vålerenga, så for Tønsberg i andre divisjon i 2011.

På rundreise

Siden har Johnsen vært på en aldri så liten europaturné. Først i spansk tredje- og andredivisjon for lagene Antequera Baleares, så i portugisisk andre- og førstedivisjon for henholdsvis Louletano og Atlético CP. Hos sistnevnte gjorde han det relativt bra med 14 mål på 27 kamper. Så bra at norsk-amerikaneren i 2014 fikk sin første sjanse til å spille i en europeisk toppdivisjon. Den bulgarske vel og merke, for toppklubben Litex Lovech.

Men det er først etter den siste overgangen til den tidligere storklubben Hearts of Midlothian i skotsk premier league at karrieren har skutt fart. Med 6 mål på 22 kamper fra start har Johnsen av skotske medier blitt omtalt som en av de beste signeringene i årets sesong.

Uro i klubben

Selv amerikanske medier har fått øynene opp for den 195 cm høye spissen, og enkelte som følger fotball i USA tett har antydet at han bør være aktuell for det amerikanske landslaget. Det blir uansett uaktuelt om Maars Johnsen skulle få spille på lørdag mot Tsjekkia, noe som er sannsynlig da Joshua King er ute med skade og de to er relativt like i spillestilen.

Fremtiden til Maars Johnsen er derimot usikker, spesielt etter en krangel med Hearts manager Ian Cathro i pausen i en kamp mot St. Johnstone 17. mai. Selv sier han at han ikke er sikker på hvor han spiller neste sesong, og at det er flere klubber som har tatt kontakt. Med en eventuell landslagsdeby for Norge ser uansett fremtiden lys ut for den høyreiste kraftspissen, og livet i skyggen av spillere som Alexander Søderlund, Joshua King og Adama Diomandé er historie.