Alt er på plass: Det skjer med dronningen etter kongens død

20/04/2024 09:00

Emma

Gossip
Foto: Keld Navntoft, Kongehuset ©
Foto: Keld Navntoft, Kongehuset ©
Statsministerens siste lovforslag beskriver planen dersom dronning Mary skulle bli enke.

Dronning Marys fremtid, dersom kong Frederik går bort før henne, er nå nedfelt i et nylig publisert lovforslag fra Statsministerens kontor.

Dette trekket sikrer at dronningens velferd blir prioritert, med en klar plan for bolig og økonomisk støtte som trer i kraft umiddelbart etter en slik hendelse.

«Dersom ekteskapet mellom kong Frederik den tiende og dronning Maria oppløses ved kong Frederik den tiendes død, vil dronning Mary få fast bopel og årlig godtgjørelse med et årlig grunnbeløp på 11.300.000 danske kroner», heter det i lovforslaget direkte.

Dette er ikke et nytt konsept, da lignende vilkår ble etablert i kongeparets bryllup i 2004, men det er første gang det er publisert som en del av en sivil liste, kjent som «Kong Frederik den tiendes sivilliste».

Forslaget understreker også at dronning Marys økonomiske fremtid kan gjennomgå ytterligere revisjoner.

«Den foreslåtte ordningen omhandler ellers ikke hva som skal gjelde i overgangsperioden etter kong Frederik d. 10s død og frem til vedtakelsen av ny sivillistelov,» skriver Statsministerens kontor, og antyder at dronningens apanasje kan bli justert i fremtiden basert på ny lovgivning.

Lovforslaget inneholder ikke konkrete detaljer om hva en «permanent bolig» for dronning Mary vil innebære, men historiske presedenser som dronning Ingrids boligsituasjon etter kong Frederik 9s død kan gi noen hint. Dronning Ingrid ble værende på Amalienborg slott og hadde også tilgang til Fredensborgs kansellihus og Gråsten slott.

Parlamentet er nå satt til å behandle lovforslaget, med første lesning planlagt til 19. april, da ytterligere diskusjoner og mulige justeringer vil finne sted.

Læs også:

Kvinne legger sitronene sine i fryseren – så skjer magien som får nordmenn til å gape De færreste vet hvorfor du bør legge sitronene dine i fryseren.
Dette er kroppens fysiske signaler når døden nærmer seg Døden er den naturlige avslutningen på livet. Kroppen kan bare holde ut i en begrenset tid, og kroppens signaler om at tiden er inne, er helt tydelige.