Ekspert: Mette-Marits kroniske sykdom setter en stopper for kongen

19/01/2024 10:04

Emma

Gossip
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
Eksperten mener at det er komplisert.

Søndag overtok kong Frederik (55) tronen etter sin mor, dronning Margrethe (83). Dette kun 14 dager etter at 83-åringen annonserte sin abdikasjon under sin årlige nyttårstale.

Abdikasjons-nyheten kom sjokkerende på mange, og har siden den gang fått enorm spalteplass i både utenlandsk og norsk presse.

I etterkant har flere også stilt seg spørsmålet om andre europeiske monarker burde følge etter dronning Margrethe, og gi tronen videre.

Tidligere denne uka skrev kommentator i Bergens Tidende, Marie Misund Bringslid, at tiden er inne for et tronskifte i Norge.

«At dronning Margrethe går av er ikke bare forståelig, det er klokt. Det samme burde kong Harald gjøre», skrev hun i avisen.

Nå uttaler den britiske kongehuseksperten Joe Little seg om en mulig abdikasjon for kong Harald (86).

- Jeg tror absolutt Norge er hovedkandidaten for en søknad, men det er komplisert, sier kongehuseksperten i podkasten «A Right Royal».

Little sier videre at kongen er i midten av 80-årene sine, og at han ikke har «den beste helsen». Likevel er det ikke derfor han mener at situasjonen er komplisert.

Han trekker nemlig frem kronprinsesse Mette-Marits (50) kroniske sykdom lungefibrose, som han mener kan hindre en eventuell abdikasjon for Harald.

- Samtidig har vi kronprinsessen, som selv lider av en svært alvorlig sykdom. Dersom kronprins Haakon skulle bli konge, ville det også legge press på Mette-Marit. Så det er en vanskelig balansegang.

Nyheten om at kronprinsesse Mette-Marit var rammet av kronisk sykdom, kom først i 2018.

Læs også:

Legg det under jordbærplanten din: Da får du sommerens beste avling Det er en vanlig frustrasjon blant jordbærdyrkere å se rikelig blomstring uten at innhøstingen følger etter.
Dette er hva vitenskapen sier om å spise en banan til frokost Selv om det ikke er ideelt som et første måltid, kan det være fordelaktig å spise en banan før frokost eller som en del av en balansert frokost.