Kjent norsk komiker har fått demens

02/07/2024 07:17

Emma

Gossip
Foto: Facebook
Komiker-kolleger blir rørt av families varme melding i sosiale medier.

Den kjente norske komikeren Jon Schau (58) er alvorlig syk. I en personlig melding på Facebook skriver familien om hvordan han i forrige uke fikk diagnosen demens og hvordan sykdommen har forverret seg på kort tid. 

“Mannen i gul t-skjorte er Jon Schau og pappaen til barna mine. Dette er også mannen som i forrige uke fikk diagnosen demens. Alle vi rundt han har visst hvilken vei det går, men det har forverret seg mye på kort tid, så slike stunder som vi har hatt i dag er det ikke så mange igjen av”, skriver ekskona Dora Thorhallsdottir på Facebook. 

Se innlegget i bunden av denne artikkelen...

Bildet hun henviser til er fra feiringen av 29-årsdagen til datteren Sara. Thorhallsdottir skriver videre at Jon selv ønsker en åpenhet om diagnosen, fordi han ikke vil skamme seg eller gjemme seg. Hun oppfordrer derfor folk som har noe usagt til Jon, særlig venner og folk fra komikermiljøet, om å si det nå mens han fortsatt har øyeblikk hvor han er klar og forstår det som skjer rundt ham, istedet for å vente til en eventuell nekrolog. Resultatet har ikke latt vente på seg, og innlegget har i dag flere hundre kommentarer fylt med sympati og kjærlighet til komikeren.

“Jeg har sett opp til Jon. Jeg har turnert med Jon. Jeg har lært av Jon. Jeg har ledd så mye av Jon og hans udiskutable humortalent og inkluderende vesen. Demens rammer ikke bare “gamlinger” - applaus for åpenhet og gode ord fra Dora om en nådeløs diagnose som kan ramme hvem som helst. Nå har den rammet en av våre største.”, skriver komiker Christer Torjussen på sin Facebook-vegg.

Komiker Eddi Eidsvåg skriver:

“Jeg elsker Jon Schau, han er og vil alltid være min “lillebror”. I 2020 kom Jon på besøk hjem til meg, skulle være der i et par ukers tid, det ble over 1 års tid! En flott og lærerik tid!"

Jon Schau har vært en fremtredende figur i norsk komedie, og har vunnet den prestisjetunge prisen "Norges morsomste mann" to ganger. Hans humor har resonert med mange, noe som har gjort ham til en elsket figur i den norske underholdningsindustrien.

I 2004 opplevde Jon Schau en nær-døden situasjon som forandret livet hans dyptgående. Han lå i koma i fem uker og ble erklært klinisk død to ganger. Denne opplevelsen ga ham nye innsikter og perspektiver på livet, som han har delt gjennom ulike plattformer, inkludert TV-show og offentlige foredrag.

Jon har skrevet bøker om sine nær-døden opplevelser og lærdommene han har fått, og tilbyr en unik blanding av humor og dype, eksistensielle refleksjoner. 

Læs også:

Legg det under jordbærplanten din: Da får du sommerens beste avling Det er en vanlig frustrasjon blant jordbærdyrkere å se rikelig blomstring uten at innhøstingen følger etter.
Dette er hva vitenskapen sier om å spise en banan til frokost Selv om det ikke er ideelt som et første måltid, kan det være fordelaktig å spise en banan før frokost eller som en del av en balansert frokost.